От х:

Днес в x:

Едните ги е страх да управляват, другите - да са опозиция

Иван Костов беше посрещнат с бурни аплодисменти и викове „Костов, Костов" на влизане в зала 6 на НДК, където тъмносините се събират, за да си изберат нов водач. Цялата зала стана на крака, виждайки своя бивш лидер, който радушно се поздрави със своите съмишленици.
Преди началото на Националното събрание на ДСБ Иван Костов имаше време да размени няколко приказки с Веселин Методиев, Иван Иванов и Екатерина Михайлова, с които се позиционира на първия ред. 
До Костов място намери и Радан Кънев, който е номиниран за негов заместник.
Припомняме, Иван Костов и цялото национално ръководство на партията подаде оставка ден след изборите на 12 май.
Жега е по софийските улици, жега е и при нас. С тези думи Атанас Атанасов откри заседанието, след което Иван Костов представи доклада си.

Протестите можаха да свалят Борисов, могат да свалят и сегашното правителство. Такава прогноза направи Иван Костов по време на Националното събрание на ДСБ.
По думите му, от изключително важно значение е да направим усилия да се ориентираме в напрегнатата обстановка в страната. Той е категоричен, че Новата законодателна и изпълнителна власт не могат да изведат страната от политическата нестабилност.
Арогантните назначения на Станишев и Доган и непрекъснатите скандали на Сидеров и Борисовсринаха авторитета на страната, заяви Иван Костов и изтъкна, че налице е криза на властта, която е недопустима в демократична страна.
Именно този драматичен конфликт, по думите му, пълни улиците вече 10 дни. Костов заяви и че никой не може да даде отговор на проблемите на хората, защото всички са еднакво неспособни да управляват - едни ги е страх да управляват, други ги е страх да са опозиция.
У нас няма политически диалог, той е подменен със скандали. Всички партии предлагат чужди на България интереси и затова нагонът им е само преследване на властта, заяви Костов и добави: „Чуваме само давещи се като две глутници политици. Те не могат да се държат почтено."
По думите му, хората не приемат Държавна сигурност и създадената от нея мафия да са начело на властта и затова утре протестите могат да върнат Борисов на власт, в други ден да го свалят и пак да се завърне.
Според него, протестите показват, че сме в политическа безизходица, както и не могат да променят политическата система в страната, не могат да извадят страната от кризата.
След провала на тройната коалиция дойде провала на ГЕРБ. И двата екипа показаха пълна неспособност да решат, който и да е от въпросите за хляба. Със зрелището Борисов и Цветанов се справяха много сръчни, коментира Костов и изтъкна, че провалите, които в момента наблюдаваме са дестабилизирали страната и вече сме в период, в който може да очакваме нова политическа и парламентарна криза.
Хората разбират, че сега трябва да се спасява обществото и държавата, а не енергетиката, пенсиите и Бойко Борисов от убийство в ареста, посочи още Костов.
За него и за ДСБ четирите партии в Народното събрание са техни врагове,не са им политически опоненти: „Наш противник са политиците, които позволяват на монополистите да злоупотребяват с господстващото си положение и това са Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган, Георги Първанов, Сергей Станишев и Бойко Борисов."
ЕНП атакуват Станишев и не искат да видят истинското лице на Борисов, ПЕС правят обратното. Господин Барозу казал на партиите у нас да се разберат -този човек не си дава сметка, че те са се разбрали и от това произтичат нашите беди. Първо бяха едните, после другите, после пак първите и така ще се сменят като Путин и Медведев и той мисли, че тези двамата са нещо различно, коментира още Иван Костов.
Той отново призна, че са се провалили на изборите и са загубили доверието на голяма част от избирателите:„Може би наистина имам лична вина защо не е спрял мафията. Явно не ни достигнаха сили и енергия. Явно загубихме битката с неполитически и недемократични средства."
Костов даде да се разбере, че политическата дестабилизация няма да бъде преодоляна, докато не се създаде десен реформистки блок, който да отвоюва властта и да я върне на гражданите. В тази връзка той призова съпартийците си да подкрепят кандидатурата на Радан Кънев.
По думите му, той има качества да бъде техен водач: „ Нека не забравяме, че една част от лидера се съдържа в него самият, но другата се дарява от хората с тяхното доверие."
Иван Костов обеща своята подкрепа на новото ръководство, но само когато тази помощ бъде поискана. ДСБ ще има истинско, а не поставено ръководство, обеща Костов.
След като представи доклада си Костов беше изпратен с бурни аплодисменти и отново на крака, както беше и посрещнат от присъстващите в залата.
Минути по-късно от трибуната беше представена подписка, събрана чрез Фейсбук, която настоява Костов да промени решението си и да остане техен лидер: „Не можем да дадем доверие на Радан Кънев, не защото сме злопаметни или предубедени, но оставаме с надежда Иван Костов да остане наш лидер."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини