От х:

Днес в x:

Стоянович съдейства за разкопките до Капитан Андреево

снимка: Министерство на културата

Министърът на културата д-р Петър Стоянович организира в Министерството на културата спешна среща за необходимите действия за продължаване на спасителните разкопки на праисторическото светилище в м. „Хауза” до ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На срещата с ръководителя на археологическия екип от НАИМ при БАН проф. Васил Николов присъстваха и заместник-министрите на културата Велислава Кръстева и Васил Василев, главният секретар на Министерството на финансите Таня Георгиева, главният секретар на Министерството на културата Ладинка Михайлова.

Министър Стоянович обави категоричната готовност на Министерството на културата да съдейства активно за завършване на археологическите проучвания на обредния комплекс, разположен в последните 450 метра по трасето на автомагистрала „Марица” и за открития участък от древния римски път Виа Диагоналис.

Министърът обаче поиска и гаранции от ръководителя на археологическия екип проф. Николов, че продължаващото проучване няма да пречи на строителните дейности по магистралата.

„Близо 40 години участвам или ръководя разкопки и за първи път съм свидетел на толкова бърза реакция на министър на културата за решаване на проблем с проучването на археологически паметник”, отбеляза на срещата проф. Васил Николов.

Главният секретар на Министерството на финансите Таня Георгиева заяви, че Министерството на финансите, което е инвеститор на строителството на този участък от магистралата, се отнася отговорно към опазването на културното наследство и пое ангажимент за осигуряването на необходимото допълнително финансиране за продължение на археологическите проучвания. То ще бъде осигурено от бюджета на проекта от Световната банка, така че разкопките да завършат успешно.

Министър Стоянович разпореди веднага да бъде сформирана междуведомствена комисия за определяне на границите и предписанията за опазване на археологическия обект в м. „Хауза”, както и за спешно извършване на необходимите оперативни действия, свързани с продължаване на проучванията там.

В събота – 22 юни 2013 г., министър Стоянович планира да се запознае на място с напредъка на разкопките на българо-турската граница. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини