От х:

Днес в x:

СБЖ: Насилието върху журналисти да се квалифицира като тежко престъпление

Съюзът на българските журналисти настоява насилието върху журналистите да бъде квалифицирано като тежко престъпление.

Днес СБЖ излезе с декларация по повод нападението и побоя над Люба Кулезич:

"Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява възмущението си и заявява, че всякакъв опит да бъде ограничена свободата на изразяване е грубо потъпкване на демократичните принципи, в основата на които е свободата на словото -„майка на всички свободи”. Съюзът на българските журналисти многократно е осъждал подобни престъпни деяния и за пореден път настоява пред Народното събрание на Република България насилието върху журналистите да бъде квалифицирано като тежко престъпление, а неговите извършители да бъдат наказани с цялата строгост на закона!"

Само преди 20-ина дни СБЖ публикува друга декларация, в която изрази тревогата си заради нападенията, отправянето на заплахи, покушенията, както и за това, че за да оцелеят все повече журналисти правят компромиси с професионалната си съвест:

"Измина една година откакто Европейската комисия отправи остри забележки към медийната ситуация в България. При посещението си в България през есента на миналата година еврокомисарят Нели Крус също призова за налагане и утвърждаване на европейските стандарти за свобода и плурализъм в медийните структури в нашата страна.

Какво се промени в поведението на българските медии? По-свободни ли са българските журналисти? Отстояваме ли приоритетите на обществото ни за развиване на европейските демократични ценности?

Констатациите са твърде печални. Кризата в българските медии се задълбочава. Световни и международни медийни организации системно свалят рейтинга за свободата на словото в страната ни. Българските граждани са лишени от свое основно конституционно право – достъпът до обективна и качествена информация! Медийното отразяване на политическото, икономическото и социалното развитие на страната все по-често е съобразявано с конкретни корпоративни интереси.

Мощни босове, със значими политически и икономически позиции, притежават крупни за мащабите на страната ни медийни системи. Техният натиск върху журналистите неизбежно налага редакторски пристрастия, продажба на новинарско съдържание, защита на корпоративните, а не на обществените интереси. В резултат на това безскрупулно поведение последователно и драстично се деформира качеството и интелегентността на медийното съдържание, което българските граждани получават.

Тревожат ни насилствените нападения над журналисти. Бяха отправени заплахи и се извършиха покушения над журналистите Сашо Диков, Христо Христов, Спас Спасов, Асен Йорданов, Николета Маданска, Ася Пенчева и др.

Тревожи ни безцеремонното отношение на собствениците на медиите към условията за работа, при които са поставени журналистите – непрекъснато намаляване на работните заплати, насаждане на системен страх, неаргументирани съкращения. За по-малко от година в националните и регионалните редакции са съкратени над 30 процента колеги.

Очевидно е, че за да оцелеят все повече журналисти правят компромиси с професионалната си съвест. Автоцензурата се е превърнала в норма за поведение на много медии. Редакторите налагат ограничения върху съдържанието, позволяват скрита продажба на новинарско съдържание. Медийната практика в България се превръща в долнопробен бит пазар!

Тревожи ни и отнетата ни възможност журналистите да участват в професионални и синдикални организации. Частните медии отказват да подпишат колективни трудови договори. Често журналистите са принудени да декларират минималната работна заплата и така са лишени дори от мизерната финансова сигурност на българските пенсионери. Ниските нива на заплащане на нашия високо отговорен труд води до спад на качествената журналистика!

УС на СБЖ категорично се противопоставя на все по-очевидните стремежи на голяма част от българския бизнес и на политическия елит да вкарат журналистите в „стаята на прислугата”. Твърдо заставаме в защита на основното професионално задължение на журналистите – да пазят интересите и правата на гражданите.

Призоваваме всички държавни, политически и стопански ръководители да спомогнат за промяна на медийната ситуация в страната, като съблюдават и уважават естествено присъщото право на българските медии да действат и се развиват според утвърдените норми на европейските и световни демократични традиции."

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини