От х:

Днес в x:

Чиновник открадна над 600 бона от Столична община

Седем души са предложени за уволнение, след като е установена кражба на общински средства в дирекция „Местни данъци и такси” в Столична община.

Кражбата е установена преди няколко дни и вече е подаден сигнал към Икономическа полиция. Сумата, която е отклонена от служител на общината, е в размер на 621 000 лв. В рамките на няколко месеца служителят е използвал нерегламентиран достъп до системата и е успял да присвои тази сума, съобщи Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите, пред „Фокус“.

Установено е кой е дал достъп на служителя до системата и кои лица не са упражнили контрол.

„Предложил съм на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за дисциплинарно уволнение седем служители от дирекция „Местни данъци и такси”.

Има комисия, която разглежда тези предложения, и се произнася. Разбрахме за злоупотребата по време на текущия контрол, който извършваме. Направи ни впечатление, че в един от отделите има прекалено много сформирани трансакции, и се направи проверка, за да се разбере каква е причината. Оказа се, че има 2021 сформирани трансакции, което е доста над нормалното.

Проследихме потока на парите и се оказа, че тези пари са присвоени”, каза Барбалов.

В момента тече проверка във всички отдели, което е част от текущия контрол на общината. До 20 юни ще бъде изготвен доклад дали има подобен проблем в друг отдел или дирекция, като засега не е констатирано нищо. „Столична община взима мерки да засили контрола по работата в различните отдели”, обясни още зам.-кметът.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини