От х:

Днес в x:

12 °C

Медиите гълтат над половината от официалните бюджети на партиите

Повече от половината от официалните бюджети на партиите се вливат в медиите. Това показва, че медийното отразяване има сериозен дял от разходите за предизборни кампании, стана ясно на провеждащия се в курорта "Албена" форум "Медия микс", предаде БНР.

От Института за развитие на публичната среда уточниха, че според официалните отчети на партиите на последните президентски избори 18-те кандидати са похарчили малко над 6 млн. лв. От тях повече от половината са били заделени за медии, като структурата на разпределение на тези разходи показва, че най-висок процент има за частните телевизии, следват печатните медии, обществените са с по 15%, а онлайн медиите – с 11%.

Участниците във форума дискутираха основните дефицити, които се отчитат през последните години, а това са именно отдалечаване на медиите от основната им функция - да информират, наличие на медии, създадени или овластени да бъдат инструмент на властта, и такива за натиск. Тревога буди констатацията на силна уязвимост и податливост на журналистите на натиск и влияние от страна на държавата, тъй като тя преразпределя публичния ресурс и държи мощни законодателни регулативни лостове.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини