От х:

Днес в x:

Зеленчукови градини в Димитровградско станаха житници

Дългогодишни зеленчукопроизводители от Димитровградско разораха градините си и ги засадиха с жито.

Земеделците от Свободно кооперативно сдружение „Раковски“ - Димитровград близо 40 години се радвали на урожая и качеството на продукцията си, известна дори и зад граница. Стопанисвали 300 декара чушки, 100 декара патладжан и 250 декара домати.

Всичко секнало обаче преди две години, разказва едни от член-кооператорите Тянка Тенева. Хората не издържали на ниските изкупни цени, които непрекъснато били подбивани от вносния нискокачествен зарзават и спрели производството. За да оцелеят повечето от тях се принудили да станат зърнопроизводители. Последната година разпродали зеленчука на безценица. Предимно пласирали продукцията си на едро на борсата в Плодовитово. Там обаче непрекъснато им „извивали“ ръцете заради дъмпинговите цени на чуждата стока. Така производителите се принудили да продават на фабриките на изключително ниски цени. Дори и консервните предприятия се изучили да купуват стоката от съседите-Турция и Гърция, жалват се стопаните. Според родните зарзаватчии те изкупували продукцията от най-долнопробно качество, защото „замазвали“ после положението с различни овкусители и дори изгнилите домати на безценица им вършели работа.

Това спряло ентусиазма на хората от Димитровградската кооперация. Вече не можели да изкарат достатъчно пари да наемат допълнително работници и сметката им в производството излизала почти на нула. За да не потънат „до уши“ след две годишна агония спрели тотално производството на зеленчуци.

„Всичко сме загърбили и два корена домати нямаме вече“, казва с тъга леля Тянка. Въпреки че вече не е пряко в зеленчукопроизводството, тя следи изкъсо процесите на родния пазар. Според нея, преди две години изкупните цени на зарзавата на тържищата били сравнително по-добри, отколкото са сега. Произведените от кооперацията им чушки едрите търговци изкупували на място - за 50 ст. на килограм. Ако не успееш при най-добрите условия да пласираш стоката за пазара, изходът е един -тя да отиде в мелачките на фабриките. Там цената на продуктите падала драстично. На чушките,например, се сривала до 0,25-0,27 лв. за кг., което е далеч под себестойността на произведената продукция, обяснява Тянка Тенева. Според нея, нормално е ако качеството е високо, изкупната цена на пипера да е около левче за производителя. Казва, че единствено амбициите на новия земеделски министър проф. Димитър Греков да "пререже пъпната връв" на вносните дъмпингови цени, които съсипват родното производство, дава надежда на производителите.

Леля Тянка смята,че трябва да се обърне внимание обаче не само на вноса от Турция, но и на този от Гърция.„Струва ми се, че оттам има реекспорт, защото Гърция не може да произвежда толкова много домати, колкото е вноса й у нас. Имам информация, че нашия -български домат в Гърция в момента се търгува на 1,5 евро за килограм. При нас гръцките домати идват за 1 лв. на борсите. До клиентите стигат за около 1, 60 лв. за килограм. В същото време българските домати са около 2- 2,20 лв. за килограм. Разликата означава, че заради бедността си българинът не може да си позволи качествен продукт и яде най-големите боклуци третирани с хормони от Гърция. Затова е време да се направи нещо в защита на българското зеленчукопроизводство, което през последните години е занемарено от правителството.“, казва Тянка Тенева.

Според сводката на Агенцията по храните от началото на годината няма фрапиращи случаи на засечен некачествен вносен зарзават.

Единственото нарушение е отчетено при чушки от Йордания, при които са регистрирани пестициди. Товарът е бил малко и не е допуснат на наша територия, уточни говорителят на Агенцията Мартин Радев.

Специалистите коментират, че макар по-голямата част от стоката с произход -Турция да е оранжерийна, е с доста добри качествени показатели.

Тя обикновено е предпочитана за внос от българските търговци, от една страна защото изпреварва родните зарзавати във времето, а от друга, защото е на по-ниски цени.

От началото на годината през Българската граница от Турция са влезли 326,7 т. домати, 197,8 т. краставици и 330,3 т. патладжан, които са сред най-разпространените зеленчуци внос от южната ни съседка.

От плодовете са внесени 127,5 т. кайсии, 195 т. праскови, 10,2 т. круши, ябълките са -19,4 т.

За шестте месеца на годината през южната граница са пропуснати 9 тона сливи и 2,9 т. дюли.

Засега от Турция все още няма внос на дини, отбелязаха от Агенцията.

Това че турските и гръцките домати не отстъпват от нашите като вкус през последните години, твърдят и хората, които редовно пазаруват от зеленчуковия пазар в Хасково.

Кило гръцки домати на тържището струва 1,60лв. Първите български розови домати пък вече се появиха за 2,20 до 3 лв. на килограм. Чушките са основно внос от Гърция. На пазара в областния град се продават на цена от около 2 лева по-евтино отпреди седмица. Сиврията е на цена от 1,2 за кг. , а чушките за пълнене от 4-5 лв. са вече на 2,50 лв. за 1 кило.

Почти 90 % от зарзавата, който влиза у нас от Турция е предназначен за страните от Западна Европа, твърди шефа на Свиленградската митница Тодор Караиванов. Доматите и краставиците са нетипични зеленчуци за производството в Германия и Австрия, например, затова са с ниско качество.

Като външна граница на Евро съюза България е нещо като цедка за качеството на вносния зарзават. Корнишоните, морковите и чушките влизат у нас от Турция без начисляване на мито, но задължително трябва да имат сертификата за движение на стоките „Евро 1“, уточни шефът на митническото ведомство.

Със същия сертификат се движат през България за Европа и патладжаните, картофите и лука. При тези зеленчуци обаче има определени квоти от Еврокомисията. До изчерпване на разрешеното за внос количество тези зеленчуци също са с 0 % мито.

Доматите, краставиците и тиквичките обаче, освен необходимия за движение сертификат, са свързани и със Системата на входните цени на Евросъюза. При тази система действа принципът на завишаване на митото в зависимост от митническата стойност на внасяната продукция. Така например при по-ниска митническа стойност се начислява по-високо мито. За доматите то варира от 1,1 до 29,8 евро за 100 кг. При краставиците митото в е от 1 евро до 37, 8 евро на 100 кг.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини