От х:

Днес в x:

Майстор примамва рибата с кюфтета

Павел похапва кюфтенца, докато между другото лови и риба

Заклетият рибар Павел Емилов от Димитровград хвана цаката на капризната риба в язовир Черногорово и улови няколко екземпляра още докато колегите му нямаха сефте. 8-годишния ас на щеката съчетаваше полезното с приятното и гризкаше кюфте току под носа на назландисващите се каракуди и шарани. Логиката бе кристално ясна – ако така и така няма да кълват, поне да не ги чака гладен.

Освен че се наяде обаче, момчето закачи за отрицателно време и три рибока - две каракуди и една мъничка риба от неустановен произход. Именно тя му докара аплодисментите на невръстните зрителки /сн.2/. Знайно е, че дамите  обичат победителите.

Което не можеше да се каже за другите участници в традиционният риболовен турнир на Черногорово, организиран от димитровградския „Неохим”. Тази година слуката бе пълна скръб. Два часа след началото на състезанието, повечето от рибарите мрачно показваха празните кепчета, а други откровено зарязаха прътовете и посегнаха към заместители - бира и книги. Сполучилите да хванат нещо до 12 часа се брояха на пръстите на едната ръка, при условие че участваха 22-ма въдичари-специалисти от няколко области на страната. Не сполучи и неколкократният призьор на турнира - чаровната Деница сполучи само с един истински малечко-палечко в рибния свят. Лъскавото дребно нещо така и не счупи риболовния й карък.

Крайните победители пък едва ли щяха да включат трофеите от днес в списъка с рибарски подвизи. Оказа се че най-голямата уловена риба няма дори и едно кило. Георги Димитров спечели 40-те лева награда с шаран със скромните 980 грама. Адашът на лайпцигския герой обаче успя да отнеме с малко победата от хасковлийката Дида Димитрова, която дълго време бе лидер със своя шаран от 900 грама /сн.3/. Съпругът на Дида пък имаше редкия шанс да улови нещо голямо и бясно съпротивляващо се. Извиващият се прът събра всеки свободен или разочарован от късмета си рибар край късметлията. Но както се оказа, едно е да го закачиш, второ, трето и четвърто - да го извадиш. По време на борбата хитрото „чудовище” се скри в клонаците на дъното, като уплете в тях кордата. При един по-силен напън влакното се скъса, а рибарят и голямата награда поеха в различни посоки.

Тя отиде у Даниел Латиков, който записа най-голям улов за деня - шарани с общо тегло от 2.730 кг. Зад него остана Ивайло Атанасов с 1.400 кг, а трети бе Тодор Булкин с 1.300. Първият взимаше 80 лв от главния спонсор, втория - 50, третия - 30. Най-малък рибар бе 5-годишния Велизар Вакрилов, който бе награден с 20 лв. Отделно имаше много предметни награди, осигурени от хасковски и димитровградски рибарски магазини - комплект пръчки, кепчета, захранки, рибарски чанти, стръв. На победителите се присъждаха и купи.

Рибарският турнир на Черногорово се организира за 9-ти път от торовия гигант „Неохим” и по традиция събира цвета на рибарската общност в Хасковско и съседните области. Тази година обаче водоемът бил като изпразнен, жалваха се рибарите, които се ангажираха с твърдението, че от падането на риболовната забрана на 1-ви юни, само по реките има слука. Язовирите били „гола вода”.

Г.Христов

Младежът обаче не можеше да се отърве от слука и аплодисменти
На подобен късмет се радваше и многократният победител Деница Жекова
Обратно на въдиците
Дида Димитрова дълго време бе лидер със своя шаран
Мъжът й пък тръгна да чупи рекорда на Черногорово, но... кордата се скъса
Тези които вадеха нещо, го вадеха малко
Имаше и добре изглеждащи изключения

Наздраве
...или на книга
Отчаянието налегна рибарите час преди финала
Там ги чакаха купите на Неохим
В турнира участваха 22-ма рибари
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини