От х:

Днес в x:

1/ 10 от хасковската икономика е в сивия сектор

Десет процента от икономиката на хасковски регион е в сивия сектор. Данните са от статистиката на КНСБ. Те бяха оповестени на проведената днес в Хасково кръгла маса на Дискусионния клуб към Българската търговско-промишлена палата. По темата за мерките за ограничаване на сивия сектор при трудово-правните и осигурителните отношения дискутираха работодатели от честния и държавния сектор, институции, наети и безработни граждани. Строителството е сферата, поставена от синдикатите на първо място в хасковски регион по нарушения на трудово-правните регламенти според КНСБ. Селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството са другите сектори, поставени като първенци в списъка  на конфедерацията за работа в „сивия сектор“.

Като цяло участниците в дискусията се обединиха около мнението,че е много трудно да се засече с точност размаха на нерегламентираната икономика, тъй като много от хората, заети в нея се страхуват да признаят това с риск за работното си място.

Като един от най-пресните и фрапиращи напоследък случаи за нерагламентиран труд предс. на РС на КНСБ Василка Иванова даде със 150-те работници, наети за работа по Автомагистрала „Марица“. Те били назначени с трудов договор и възнаграждение от 500 лв. В същото време във формирането на работната им заплата и фиша за нея били включени 200 лева за командировки. Командировките не могат да бъдат елемент от формирането на работите заплати, подчерта Василка Иванова.

Някои от механизмите, с които подобни практики могат да бъдат прерязани, според синдикатите, са данъчните облекчения за лоялните фирми. Веднага след формирането на правителството, още при първите срещи на тристранката, синдикатите ще настояват за криминализиране на работата без трудов договор.

Обръщане на пирамидата у нас, при което вместо училищата от средното образование да генерират ненужни кадри, бизнесът да посочва специалностите, от които има необходимост. Около идеята се обединиха дискутиращите. Тя беше подкрепена и от младите хора на срещата.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини