От х:

Днес в x:

Посланик, кмет и областен хванаха правите лопати

Прочутите японски вишни сакура ще разкрасят ландшафта на уникалната тракийска гробница край хасковското село Александрово.

Красивите дръвчета донесе като подарък за 4-та годишнина от откриването на Музейния център “Тракийско изкуство в Източните Родопи”, в който се намира и реплика на некропола, японският посланик у нас Такаши Коидзуми.

Заедно със съпругата си и кмета на Хасково Георги Иванов, триматта хванаха правите лопати и засадиха три фиданки сакура. В България има още около 200 дръвчета. Интересното при японските вишни е, че те цъфтят в края на март и за много кратко, но цветовете им са изключително обятелни и нежни, разясни посланик Коидзуми. „Нека след време различните нюанси на мимолетния вишнев цвят да се слеят с този важен културно-исторически център на тракийската култура и се превърнат в символ на приятелството между България и Япония.“, пожела в обръщението си Негово превъзходителство.

Той посочи, че България има огромен потенциал за привличането на японски туристи с културно-историческите си и природни забележетелности. Според цифрите през 2012 година 12 000 японци са посетили страната ни като туристи.

Посланик Коидзуми разгледа оригиналния некропол, открит през 2000 -та година от археолога Георги Китов. По-късно със съпругата си влязоха и в репликата на гробницата, където гид им беше шефа на регионалния музей Валентин Димитров.

При срещата си с японските гости кметът Георги Иванов не пропусна да похвали червените вина от хасковски регион. Той допълни, че общината ще покани в Хасково бизнесмени от Япония, които имат интерес към гроздовия елексир, за да се запознаят с нашите производители, да обменят контакти за сътрудничество и търговия в сферата на винопроизводството.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини