От х:

Днес в x:

Съдът: Общината незаконно отказва акт 16 за офиса на ЕСКОМ

Цяла година новият офис на ЕСКОМ стои празен и под ключ

Главният архитект на община Хасково Кремена Цонева е издала незаконосъобразен „мотивиран отказ“ за въвеждане в експлоатация на сградата на ЕСКОМ. Става дума за новия офис на фирмата до Руската гимназия. Решението е на хасковския административен съд от днес.

В мотивите си съдия Василка Желева детайлно разглежда цялата сага със сградата и представените пред съда документи. Постойката е закупена от фирмата през 2009 година и е преустроена за офис. Там се намира и новото телевизионно студио. От общината обаче си намираха причина след причина да протакат издаването на акт 16, като междувременно се търсеха всякакви пропуски.

Например при проверка миналата година бе съставен констативен протокол, че ажурната ограда е построена без разрешение за строеж. Въпросното разрешение бе представяно много пъти в Архитектурата, публикувано е и в Haskovo.net. Други причини за отказа пък магистратите намират за неотносими към издаването на акта. Трети пък изобщо не се изискват по закон. Например – изисква се проект за присъединяване към ВиК и ел.-мрежата. Обстоятелството, че сградата е закупена със съответните партиди към ВиК и Енергото явно не е достатъчно за главния архитект. Въпреки това съдиите разглеждат този аспект в закона и заключават, че такова не се изисква. Други аргументи в "мотивирания отказ" пък противоречат на установените факти, заключава съдът.

Съдът стига до извода, че „мотивирания отказ“ на главния архитект е издаден в нарушение на закона. Затова връща преписката на главния архитект за ново произнасяне, като спазва „задължителните указания по тълкуване и прилагане на закона, дадени в настоящето решение“. То не подлежи на обжалване. Цялото решение можете да видите тук.

Тодор Кръшков

Съдия Василка Желева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини