От х:

Днес в x:

Колко е макулатурата? Готови за експедиция ли са били бюлетините?

Разминаване между бюлетините, съобщени от Йордан Бончев (собственикът на печатница "Мултипринт" в Костинброд), и намерените от прокуратурата е основната нишка, по която ще тече разследването, смятат експерти, информира БЛИЦ.

Пред бТВ Бончев заяви, че процедурата на проверката от страна на ДАНС е рутинна и засяга начина на съхранение на бюлетините, отпаднали по технологични причини след отпечатването им.

По това спор няма, съгласно условията на обществената поръчка, така наречената макулатура (или брак) от работата на печатницата в случая трябва да бъде съхранявана до приключването на изборния ден. Той не би могъл да бъде обвинен или разследван за това, че в печатницата е имало известен брой бюлетини извън вече предадените на правителството.

Оттук нататък обаче идват въпросите, на които Бончев би трябвало да даде приемлив отговор. Първият е свързан с броя на брака – собственикът каза, че става дума за около 2% или, според поръчката около 160 000 бюлетини. Но в съобщението на прогуратурата се казва , че са намерени 350 000 броя. Ако собственикът не може да обясни разликата, това вече е сигнал за сериозно нарушаване на закона.

Вторият тънък момент е състоянието, в което са били намерените бюлетини. Ако те са наистина брак, би трябвало това да се вижда с просто око – неправилно сгънати, зацапани, неправилно отрязани. Но ако са нормални, въпросът е защо са били оставени в този си използваем вид.

Това обаче могат да кажат само прокурорите и полицаите, които са били при прословутите палета. Те обаче ще говорят след изборите, както каза главния прокурор Сотир Цацаров.

Напомняме, че в съобщението днес от пресцентъра на прокуратурата се казваше дословно, че "на 10.05.2013 г., късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт" в гр. Костинброд, както и разпити на свидетели. В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г."

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини