От х:

Днес в x:

Лютви Местан: Фалшифицирането на изборните резултати представлява по същество опит за държавен преврат

Фалшифицирането на изборните резултати, подмяната на вота на суверена, представлява, по същество, опит за държавен преврат и насилствено завземане на властта в републиката. Това каза на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Особено притеснително е, че никой в България днес не е сигурен дали намерените в печатницата 10 палета по 35 000 бюлетини са всички незаконно отпечатани бюлетини. Искаме да се проведе сериозно разследване дали вече не са раздадени бюлетини на български граждани в страната и в чужбина”, посочи Местан.

„Разкритията на прокуратурата и на ДАНС, че са отпечатани незаконно 350 000 бюлетини, с които се подготвя мащабна фалшификация на изборните резултати, по същество е опит за държавен преврат. Настояваме, прокуратурата да разследва дали не са налице основанията за подвеждане под съдебна отговорност по раздел 1 от глава 1 от НК – престъпления против републиката, а именно член 95”, каза още Лютви Местан.

Налице са предпоставки за разследване дали няма добре организирана престъпна група, в която да участва и услужливата социология, която продължаваше да дава огромна преднина на една провалила се партия, която няма как да има предимство пред останалите партии от порядъка на 16 - 20 процента.

„Настояваме Централната избирателна комисия да проведе незабавно извънредно заседание, в което, предвид изключителността на ситуацията, без увъртания на това дали позволява законът или не, да вземе единственото възможно решение, с което да задължи всички районни и секционни избирателни комисии да проведат утре изборите при следната процедура: да се считат за валидни само онези бюлетини, на които първият положен печат преди гласуването на гражданите да бъде съчетан с положени подписи на всички членове на СИК преди гражданинът да се упъти към тъмната стаичка”, каза още Местан.

Според него, трябва да се вземе решение, с което при полагане на първия печат всички членове на СИК да се подпишат на бюлетината, а вторият печат да се полага само на бюлетина, на която има подписи на членовете на секционните избирателни комисии.

„Настояваме всички останали лидери на политически сили, участници в политическия процес, да изразят отношение към тази наша позиция. Настоявам за категорична подкрепа от министър-председателя Марин Райков и преди всичко от страна на държавния глава Росен Плевнелиев. За него това е особено важно предвид факта, че съмнения за манипулации тегнат и върху начина, по който бяха проведени местните и президентските избори. Ако това наше предложение не бъде подкрепено, за съжаление върху изброите утре ще тегнат много тежки съмнения дали те не са вече манипулирани предвид факта, че е напълно възможно тези 350 000 незаконно отпечатани бюлетини да не са единствените”, заяви Лютви Местан.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини