От х:

Днес в x:

Станишев: Това е безпрецедентен скандал. Поръчителят на престъплението трябва да лежи в затвора

Скандалът е безпрецедентен. Подобно нещо в България не се е случвало. Това е уникална по мащаб и арогантност подготовка за измама на изборите. За последните три години по същество ни върнаха в 19 век. Това коментира председателят на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция, след като стана ясно, че прокуратурата е иззела 350 000 незаконно отпечатани бюлетини от печатница, собственост на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев. „Очевидно е, че бюлетините са подготвяни за фалшифициране на изборите”, отбеляза Станишев и подчерта, че поръчителят на това тежко престъпление трябва да лежи в затвора.

Лидерът на БСП изрази силното си безпокойство от манипулация на вота, защото не е ясно дали това е цялото количество незаконни бюлетини. Той обяви, че е получена информация, че вече има раздадени бюлетини в Пловдив област и Сливен. Станишев подчерта, че тези 350 000 бюлетини представляват около 10% от вота или 25 депутатски места. Той изтъкна и съвпадението на процентите с някои социологически прогнози, които драстично се различаваха от повечето. Лидерът на БСП обяви, че БСП е уведомила ОССЕ за скандала.

Сергей Станишев приветства решителността на прокуратурата и призова президента и премиера да говорят с главния прокурор и да изяснят защо МВР не е участвало в акцията и дали то не се е опитвало да я осуети. Председателят на социалистите напомни за многократните си предупреждения, че настоящото ръководство е близко до Цветанов. Според Станишев става ясно защо Борисов застана твърдо зад Цветанов – защото той е организаторът на „техниките” на ГЕРБ за правене на избори.

Председателят на БСП призова хората да гласуват масово, което е най-добрата защита срещу изборните манипулации. Станишев се обърна и към медиите с призива за масирано присъствие в изборния ден и извън СИК. Според Станишев е много важен и контролът от страна на членовете на СИК, които не са от ГЕРБ.

„След изборите предстои процес на прочиствани и връщане на нормалните демократични институции”, каза Станишев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини