От х:

Днес в x:

Прокуратурата и ДАНС с грандиозна акция срещу фалшифициране на изборите

Голяма операция срещу опит за фалшифициране на изборите са извършили Прокуратурата и ДАНС. Акцията е започнала вчера вечерта и е продължила цяла нощ. Спецченгетата са нахлули в печатница "Мултипринт" в Костинброд. По непотвърдена информация са иззети около 350 000 фалшиви бюлетини. От пресцентъра на МВР съобщиха за Дарик, че нямат участие в операцията, която се извършва в Костинброд. Към момента е ясно, че тя се изпълнява съвместно от прокуратурата и ДАНС.

По повод съобщения в средствата за масова информация относно проведени действия по разследването в печатница в град Костинброд, пресцентърът на прокуратурата уведоми, че след получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност", Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК.

На 10 май 2013 г., късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт" в Костинброд, както и разпити на свидетели, съобщиха от прокуратурата.

В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12 май 2013 г. До 08 май 2013 г. „Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10 май 2013 г. бюлетини са извън тези количества, съобщиха още от пресцентъра.

Разследването по досъдебното производство продължава. По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12 май 2013 г., прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица.

Бюлетините (общо 10 палета) са поставени под засилена охрана, допълниха от прокуратурата.

По-рано служители на фирма „Мултипринт" коментираха пред Дарик, че са научили още преди два дни за проблеми с отпечатването на интегралните бюлетини. По думите им става въпрос за грешно отпечатване на имената на един от градовете.

Няма фалшиви бюлетини в моята печатници и няма нарушения на българското законодателство. Това заяви по-рано в интервю за Дарик собственикът на печатница "Мултипринт" в Костинброд Йордан Бончев. Той обясни присъствието на служители на ДАНС и прокуратурата като „охраняване на бракувани бюлетини", а не акция, свързана с престъпление.

Категорично заявявам, че няма нарушения при печатането на бюлетините за парламентарните избори. Това заяви за Дарик и един от маркетинг-директорът и син на собственика на печатница "Мултипринт" в Костинброд - Димитър Бончев. Той заяви още, че фирмата не би си заложила името, ако не гарантира прозрачност при изпълнението на поръчката. Димитър Бончев заяви, че е извън България.

„Честно казано аз не знам нищо. От вчера не съм в България и току що ми се обади охраната, за да ми каже, че там имало някакви журналисти. Не знам въобще за какво става въпрос", каза Бончев.

На въпрос дали има информация за нарушения на печатницата относно печатането на бюлетини, които да са били манипулирани, Бончев отговори, че няма такова нещо: „Аз даже бях там, лично съм наглеждал процеса от време на време и съм сигурен, че няма никакви нарушения".

Относно колите на жандармерията пред печатницата, синът на собственика отговори, че не знае защо са там и предполага, че е заради това, което е изтекло по медиите. „Все пак хората са решили да направят някаква проверка", допълни Бончев и категорично обобщи, че бюлетините, които са печатани в печатницата, са изцяло по Закона за изборите в България.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини