От х:

Днес в x:

Ще гласувате? Носете си син химикал!

Във Фейсбук днес се появиха информации, че в някои от секционните избирателни комисии на избирателите е напълно възможно да се предлагат химикалки с мастило, което се изличава до час-два, след като е писано върху бюлетината.

Дори и да приемем, че това е грозен блъф, за да сте сигурни, че няма да има факирски номера с вашето законно "Х" върху избраното от вас квадратче в бюлетинта, просто си вземете синя химикалка от вкъщи.

Внимавайте и с начина, по който ще бъдат подпечатани бюлетините, с които гласувате. А също къде точно полагате подписа си в избирателния списък.

И още съвети:

1. Носете си син химикал! Както и на изборите през 2011 г., и сега върви слух, че на някои места ссе поставят химикалки с мастило, което изчезва след 30 мин.
2. Не изпускайте от поглед от бюлетината си, докато ви слагат печат на нея. Ако забележете, че е сменена, може да кажете, че сте сгрешили, или сте си променили мнението и да искате нова бюлетина.
3. Понякога правят бюлетината ви невалидна, като слагат X на още едно място или драскат нещо по нея. Внимателно я гледайте!
4. Накрая на изборния ден, ако не сте отишли да гласувате, защото не желаете например, съвсем не е невероятно да бъдете "подписани" от някой член на комисията и някой да гласува от ваше име. Затова, ако все пак не желаете да гласувате, поне идете да се подпишете, пък, ако искате, пуснете невалидна бюлетина.
5. Ако имате починал роднина, а не сте го отписали от регистрите на ГРАО по надлежния ред, като едното нищо той може да "възкръсне" за деня на изборите. За целта, когато някой ваш роднина почине, въпреки мъката ви от загубата, трябва да сте сигурни, че сте го отписали от регистрите.
6. Нов елемент в настоящия изборен процес е закупуване на огромно количество ксерокси, с които ще се извърши копиране на изборните протоколи. Тези ксерокси няма да сработят на доволно много места, което ще стане причина за забавяне на приситигането на данните от комисиите в РИК и ЦИК. Това, освен че може да стане причина за саботаж на изборния процес, може и да отвори вратички за фалшификации на протоколите и бюлетините. Под предтекста, че се бавят заради нефункциониращ ксерокс, който умишлено да са повредили, те могат да си спечелят време и да го използват за нагласяне на нещата.
7. Фалшификации от страна на Информационно обслужване са слабо вероятни, защото протоколите се пазят на различни места, включително и при самите партии и при несъответствие на данните в БД на Информационно и на данните в протоколите, ИО може много лесно да бъде "хванато в крачка".
8. Номерът със смяната на чувала също работи. Протоколите и чувала с вече попълнени бюлетини са предварително готови преди изборния ден. Броят на бюлетините се знае предварително, защото всички знаят в секцията колко хора имат право на глас. За целта трябва всички членове и застъпници да са купени, но това не е особено трудно при настоящите икономически условия в България.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини