От х:

Днес в x:

Заплатите в 23 области тръгнаха надолу. Вестниците в събота

24 часа: Маша води на Гришо с $ 23,8 млн. само от наградни фондове

Мария Шарапова и Григор Димитров си признаха, че са гаджета. Звездите на руския и българския тенис бяха издебнати от папараци по време на романтична разходка с прегръдки и целувки в Мадрид.

Димитров мина границата от 1 милион долара от награден фонд, но разлика между него и Шарапова е $ 23,8 млн. Талантът от Хасково пропуснал абитуриентския си бал заради участие в турнир. А родителите на Мария напуснали Гомел (Беларус) заради трагедията в Чернобил и бъдещата тенисистка се ражда в Сибир.

24 часа: Бандерас: Г-н министър, извинявайте, но не мога да си сваля шапката

"Г-н министър, благодаря ви, че се намирам във вашата прекрасна страна" - каза испанският сексидол Антонио Бандерас на Владимир Пенев. Министърът на културата дойде вчера в киноцентъра в "Бояна", където Бандерас снима усилено новия си филм "Аутомата". Актьорът се появи по време на обедната почивка и се извини, че е с шапка.

"Не мога да я сваля, за да не разкрия подробности за моя герой", каза той. Главата на актьора е обръсната, установиха журналисти, присъствали на срещата. Холивудската звезда е не само в главната роля на научнофантастичния екшън, но е и продуцент на филма.

Труд: Сменят трудови аташета

Социалното министерство ще смени трудовите аташета към посолствата на България в Германия и Испания заради изтичането на 4-годишните им мандати. Техните наследници са избрани с конкурс, съобщи Елена Велкова, шеф на дирекция "Европейски въпроси и международно сътрудничество" в министерството. В Берлин ще бъде назначен Ради Футеков. Той ще отговаря и за Австрия.

Труд: С дарения вдигат паметник на Калата

Паметник на големия Георги Калоянчев ще краси Морската градина на Бургас, съобщиха вчера от кметството в родния град на покойния актьор.

Инициативен комитет, оглавен от кмета на Бургас Димитър Николов, ще съдейства за изграждането на монумента. Идейният проект вече се работи от професор Георги Чапкънов.

Стандарт: Депеш с бира

Феновете на "Депеш мод" ще могат да полеят с бира купона на столичния стадион "Локомотив". Сухият режим заради изборите приключва в 20 часа, когато започва концертът. На игрището пивото ще се лее на корем, увериха организаторите. Първо на сцената ще се качи подгряващото трио F.O.X. Очакванията са Дейв, Мартин и Анди да се появят около 21 ч, като шоуто им ще продължи повече от два часа. Звездите са си поръчали стая за релакс, джакузи и 4 масажистки, преди да излязат на сцената. Вратите на стадиона ще бъдат отворени още в 17,30 часа. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е член на фен клуба на бандата, ще се види с вокала Дейв преди концерта.

Стандарт: Развод с парното само след саниране

Разводът с "Топлофикация-София" най-после ще стане възможен, но след саниране по европрограмата "Обновени домове". Задължителен елемент в подобряване на енергийната ефективност на панелните жилища ще е смяната на вертикалните тръби на парното с хоризонтални. Това ще позволи сключване на индивидуални договори с "Топлофикация". Така столичаните, които от години не са с радиатори и не желаят да ползват парно, най-после ще може да се освободят от таксите за мощност и сградна инсталация. Преминаването към вертикални щрангове и дистанционни топломери пък ще обезсмисли съществуването на топлинните счетоводители. Данните от уредите ще постъпват директно в "Топлофикация", без да се налага преразпределение на енергията в сградата.

Монитор: Дрескодът за баловете колкото кола на старо

Цените на балните рокли в столицата започват от 200 и достигат до 2000 лв, колкото е кола на старо у нас. Родителите са момчетата са подложени на по-малко финансово изпитание, защото абитуриентските костюми вървят между 250 и 1000 лв. Най-евтини са балните тоалети по улица „Пиротска", а най-скъпи са роклите в къщите на топдизайнерите у нас.

Преса: Дау Джоунс: ЧЕЗ вероятно ще запази лиценза си в България

Чешката компания ЧЕЗ, една от трите чуждестранни електрически компании, чиито цени предизвикаха национални протести в България и свалиха правителството по-рано тази година, по всяка вероятност ще запази лиценза си в страната, съобщава "Дау Джоунс Нюзуайър".

Асен Василев, който изпълнява длъжността министър на енергетиката в новото правителство, заяви, че преговорите между ЧЕЗ и българския енергиен регулатор вървят гладко за разрешаване на безпокойството, че някои практики на компания може би нарушават антитръстовите закони.

"И двете страни работят в голямо сътрудничество", заяви Василев пред Дау Джоунс Нюзуайър. Той допълни, че първоначалните правни проучвания показват, че ЧЕЗ може би ще запази лиценза си, но уточни, че регулаторът има последна дума по въпроса. Той вероятно ще вземе решението си идния месец. "Ние не се месим в работата на регулатора", заяви Василев.

През март българските власти предприеха действия срещу чешките и австрийското електроразпределително дружество, заподозрени в нарушаване на конкуренцията. По-късно служителите на българската Комисия за защита на конкуренцията влязоха в централата на ЧЕЗ, 70% от която са собственост на чешкото правителство.

Сега: Заплатите в 23 области тръгнаха надолу

Средната заплата, която в кризата упорито пълзеше нагоре заради освобождаването на нископлатен персонал, започна да намалява. За първи път от поне една година в 23 области се забелязва спад във възнагражденията. Това показват данните на националната статистика за първото тримесечие на тази година спрямо последното на 2012 г. Единственото подобно движение надолу беше регистрирано миналото лято, когато заради големия ръст на осигурителните прагове в туризма хората масово бяха назначавани на непълен работен ден.

Средната заплата за страната за първите три месеца на годината е 778 лв. Само пет области обаче могат да се мерят с това ниво - София-град, София-област, Враца, Варна и Стара Загора. Само в една област - София-град, средното възнаграждение минава 1000 лв. Сега то е 1076 лв., а през последното тримесечие на 2012 г. е било 1129 лв. В данните не влизат годишните бонуси, които винаги вдигат доходите в края на годината. Прагът от 700 лв. надхвърля и Варна със средна заплата от 763 лв. Благодарение на енергийния комплекс "Марица-изток" в групата на богатите се нарежда Стара Загора, където средно получават 780 лв., а АЕЦ "Козлодуй" вкарва в челната петорка Враца със 772 лв. София-област я изпреварва с 1 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини