24 °C

Ройтерс: В България трудно ще се състави правителство след изборите

Двете най-големи партии в България вероятно няма да спечелят мнозинство на изборите в неделя, нито пък изглаждат способни да сформират коалиция. Това ще удължи властовия вакуум в най-бедната държава-членка на ЕС, който ще разтърси икономиката и ще предизвика безредици, пише Ройтерс в коментар за предстоящите предсрочни парламентарни избори у нас.

Десетки хиляди хора излязоха на улиците през февруари, за да протестират срещу корупцията, нарастващата безработица и високите февруарски сметки за ток, принуждавайки премиерът Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ да подадат оставка в полза на служебно правителство.

Демонстрации са планирани в изборния ден

Ангажиментът на ГЕРБ към строгата фискална политика, която подкрепя доверието във валутния борд, би успокоила инвеститорите, но ще разгневи вече разколебаните настроения в обществото.

България изоставя от останалата част на ЕС, към който се присъедини през 2007. Проблемите й показват риска от изхабяване на демокрацията и уязвимост на икономиките на периферните държави-членки, докато еврозоната е концентрирана върху собствената си финансова криза.

Бизнесът в България остана недоволен от дълбоко вкоренената корупция, която според него означава, че много обществени поръчки са предопределени, както и заради прекомерната бюрокрацията и непредсказуемите решения.

"И двете партии не изпълняват предизборните си обещания и не изпълняват своите програми. Политиците са лъжци", заяви Божидар Данев, председател на БСК.

Без мнозинство

Борисов изключи всякакво коалиционно споразумение, но преди време работи без официално споразумение с Атака, най-големият печеливш от протестите с около 5% подкрепа, въпреки че антиевропейската, антиромската и антитурската риторика ограничават привлекателността й като партньор.

Борисов също така се опита да привлече дясната партия България на гражданите, водена от бившия еврокомисар Меглена Кунева, и заедно с "Атака" да създадат съюз, който да разполага с над 120 мандата в 240-местния парламент.

Социалистите обещават да създадат 250 хиляди работни места, да намалят безработицата от рекордното и за последните осем години равнище, да намалят данъците за хората с най-ниски доходи, а също така да поддържат нисък дълг. Те не успяха да убедят избиратели извън твърдия си електорат.

Социалистите в миналото работеха с по-малката партия – ДПС, но и двете заедно няма да имат мнозинство и могат да потърсят подкрепа от Кунева.

"След изборите ние ще разговаряме с всички партии, които ще влязат в парламента без ГЕРБ", каза водачът на социалистите Сергей Станишев.

Допитване на частната социологическа агенция "Сова Харис" сочи, че партията на Борисов ГЕРБ ще спечели 20,9%, а социалистите – 20,4%. При последното й проучване на декември, т.е. преди оставката на Борисов, ГЕРБ получаваше 26%, докато БСП – 21%. Държавният НЦИОМ прогнозира миналия месец 23,6% за ГЕРБ и 17,7% за социалистите. Шансовете на ГЕРБ започнаха да намаляват след скандала с подслушванията, в който беше въвлечен един от висшите й членове.

"Резултатите от изборите и политическите реалности сочат, че управляващата коалиция ще трябва да бъде сформирана от най-малко три партии", заяви Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

Източник: Reuters

Хороскоп за 23.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини