От х:

Днес в x:

Задействан е проектът ГЕРБ 2

Проектът ГЕРБ, заченат още с победата на Бойко Борисов на кметските избори в София през 2005 г., сериозно се компрометира, според независими политически наблюдатели, потърсили РЕПОРТЕР. Съществуващите отдавна подозрения, че демиурзите на творението търсят начини за реновирането му, са се потвърдили според тях от яростните атаки срещу Борисов и Цветан Цветанов през последните седмици.

Други анализатори извън социологическите среди казват, че сценаристите на ГЕРБ са видимо изнервени, защото са в деликатно положение. Поетият от тях ангажимент пред световната общественост за успех на дясна формация у нас се нуждае от спешно и ясно потвърждение. Това ги кара да се заемат със скоростно реконструиране на своето творение в посока промяна на имиджа.
Политическите дизайнери са на мнение, че философията на формацията ще бъде запазена, но без силовата, «милиционерска” визия.
"ГЕРБ с интелигентно лице” - така най-общо са зададени параметрите на новия сценарий.
Две седмици преди майските празници планът «ГЕРБ II” бе пуснат в действие. Началото на процеса сложиха изтеклите в медиите записи от СРС със съдържание, което може да доведе до обвинения и наказателен процес срещу двойката Цветанов-Борисов.
Всъщност тяхното отстраняване е път към реализиране на плана "ГЕРБ с интелигентно лице”.
Основните акушери на проекта са от финансово-политическата група "Типинг Пойнт”, създадена от Цветелина Бориславова, Иван Кръстев, Светослав Божилов, Иво Прокопиев. Този кръг, тясно свързан с американския естаблишмънт отдавна подготвя «новата щафета” лидери за проекта "ГЕРБ II” - от средите на българските европейски чиновници и от личните семейни "кадрови банки”.
Проявлението на този властови кръг засега е фокусирано в президентската власт, служебния кабинет и някои задгранични политически и културни общности.
Безспорният лидер на групата от демиурзи е Цветелина Бориславова. Връзката с международните културни среди се поддържа от Иван Кръстев (базиран във Виена) и Иво Прокопиев (локализиран в Сингапур).
Ролята на Светослав Божилов е на «стендбай” министър председател при реализирането на проекта. Той е бил гримиран и за премиер на служебния кабинет, но шеметната скорост на събитията попречи на плана.
Някои анализатори подозират, че Бойко Борисов всъщност е бил употребен от «Типинг Пойнт” просто за разчистване на терена и никога не е бил част от спуснатите им стратегически планове.
Наблюдатели от световната прогресивна общественост са категорични, че България се нуждае от дясна политическа формация, но са силно разколебани по отношение на възможността ГЕРБ да продължава да играе тази роля, дори и като реформирана партия с интелигентно лице.
Според тях художественото преформатиране на имиджа на ГЕРБ е трудна задача. Те смятат, че възможностите за успех на тази идея са силно ограничени поради състава на сегашния ГЕРБ, чийто активни членове в по-голямата си част са били на заплати в силовите държавни структури.
Дали Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще допуснат да бъдат низвергнати (срещу съответни компенсации) от партията, която изградиха, или ще се борят докрай за запазване на позициите си, търсейки взаимно изгоден компромис с групата «Типинг Пойнт” и световната общественост - предстои да видим непосредствено след изборите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини