От х:

Днес в x:

Най-популярната религия почита смисъла на съществуването си

Плащеницата, в която е било повито тялото на Исус. Трябва да се докосне за здраве

Най-масовата религия в световен мащаб, християнството, днес почита смисъла на съществуването си – разпъването на Синът Божи Исус Христос на кръста, за да стане той изкупителна жертва за греховете на човечеството. Саможертвата на един бог в името на хората, рязко отличава християнството от останалите живи и мъртви световни религии и е в основата на безпрецедентната му популярност. Към настоящият момент християнство изповядват 2.2 млрд души. За сравнение, другите две световни религии, Ислям и Будизъм се следват съответно от 1.57 млрд и 500 млн души.

Символ на тази саможертва е днешния Разпети петък. На този ден църквата налага най-строгите забрани в канона. Постът е жесток-не се хапва нищо, пие се само вода. На Разпети петък „ и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда”. Забранено е извършването на всяка работа. Пълната скръб трае до великата радост-Великден, в който Спасителят възкръсва.

Малки и големи хасковлии днес съпреживяха заедно тъгата по Спасителя в катедралния храм „Успение Богородично”. Съгласно правилата на утринната служба бяха прочетени дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите /страданията - от църковнославянски/ на Исус Христос, докато е бил прикован на кръста. Кулминацията бе в изнасянето на плащеницата, в която е било повито бездиханното тяло на Исус след свалянето му от кръста. Според поверието, тя трябва да се докосне за здраве и щастие. Същата цел има и друг популярен ритуал-трикратно минаване под масата, на която е поставена плащеницата и целуването на разпятието.

Г.Христов

Другият популярен ритуал-минаване под масата

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини