От х:

Днес в x:

Безплатно: 56 се провериха за диабет

Хасковлии се редяха на опашка за изследването

56 хасковлии получиха шанс да се изследват безплатно за нивото на кръвната захар и дали над главите им не виси социалният бич, наречен диабет. Кампанията е организирана от ЕНП и се проведе днес следобед в офиса на партията в Хасково на бул. Македония № 11/с вход откъм Кърджалийска/.

В ролята на изследващ бе Елисавета Котова – председател на националната „Асоциация на деца и млади хора с диабет“. Кампанията по превенция на опасното заболяване се провежда ежегодно, Хасково е 12-я град в обиколката. 

За по-малко от два часа през офиса на ЕНП минаха хора от 20 до 80 годишна възраст. Изследването бе бързо и надеждно - срещу малко кръв от пръста се получаваха точните стойности на кръвната захар. И при все че заради времето хасковлии бяха закусвали, а някои и обядвали, захарта бе в нива от 4 до 7 единици. При допустима норма от 8.1. Добрите резултати изненадаха баба и дядо, престрашили се в жегата да дойдат на изследването. Страдащите от сума ти болежки възрастни хора научиха добра новина. Диабетът засега не ги застрашава. 

Изследването не е случайно. В програмата на Единна народна партия ключова точка е възможността гражданите да могат да се грижат за своето здраве. С помощта на държавата, понеже едва ли може да има по-голям приоритет от това. А здравеопазването не е просто търговия с лекарства или късмет, а съвкупност от здравословни условия на труд, профилактика и възможност за избор на преглед и лечение. 56 направиха своя избор днес и едва ли са разочаровани.  

Повече от доволна е и г-жа Котова. Хасково е едва третият град от 12-те, в които нама регистриран диабет. Като контрапункт е било изследването в Пловдив по време на тазгодишната Винария. От 500 преминали за три дни, 10 % били с диабет. Но по-страшното е, че всеки 10-ти с висока кръвна захар дори не подозира това и не подбира храната си. А здравословното хранене е животоспасяващо, когато диабетът чука на вратата.

За всички имаше добри новини
За два часа минаха 56 души
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини