От х:

Днес в x:

200 пуснаха на свобода 6 хиляди

Бъдещата слука бе пусната във водата

200 хасковски рибари пуснаха днес на воля 6 хиляди шаранчета в яз. „Тракиец“. За разлика от минали години, зарибяването се извършваше непосредствено до стената на язовира. Причината е, че поне на теория, това място е забранено за риболов целогодишно. По закон, до километър след стената на водоем риболов не може да се извършва. Стената на „Тракиец“ обаче е известна с взаимните обвинения на няколко рибарски групировки, че системно се замрежва. Или от охраната/когато имаше такава/, или от подчинените на някой шеф. Хасковските любители обаче са надъхани да пазят и то не само по време на риболовната забрана, а въобще. Надяват се от това зарибяване най-сетне да има резултат. Любителите зарибяват от 3 поредни години, но досега хвърляха рибоците или край Сираково или край Петелово. После от рибата ни вест ни кост, само слухове за маломерни шаранчета в недобросъвестни кепчета. 

Тазгодишният материал е закупен от един от само трите лицензирани рибарника в страната-този край град Николаево, старозагорско. Рибките умишлено са избирани да са с по-голям калибър - между 70 и 100 грама. Това неимоверно повишава шансовете им за оцеляване след пускането им в естествена среда. Според специалисти-до 90 %. 

Зарибителният материал е на стойност 2 500 лв. Сумата е събрана само и единствено от волните пожертвувания на хасковските рибари. Този път в инициативата не са се включили риболовци от други общини. 

Преди няколко години любителите започнаха на своя глава да зарибяват най-големият хасковски водоем след като държавата абдикира от това си задължение. В момента единствената гаранция за възобновяване на рибното богатство в региона са точно редовите риболовци.

Г.Христов

Екземплярите бяха доста едри, което гарантира тяхното оцеляване
Разбира се имаше и по-дребни рибки
Рибарски кеф

Рибите се пускаха колкото може по-надълбоко
Най-хубавото на рибарлъка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини