От х:

Днес в x:

Без родопски агнета за Великден

Малкото овцевъди, останали в района на Смолян, предпочитат да пуснат агнетата на лятна паша, от колкото да ги продават на безценица. Това заяви Рашко Кехайов, председател на сдружението на овцевъдите в Родопите, което за последните 5 години от 70 членове се стопи на 15. Повечето от тях отглеждат между 200-300 овце, само двама в цялата област имат стада с над 500 животни. Голяма част са пред дилемата дали да не разпродадат всичко и да изколят животните.

Няма търсене на родопски агнета, а ако изобщо прекупвачите дойдат на място, предлагат цена от 4.50лв. до 4.70лв. на кг. живо тегло. Това означава направо да им ги подарим, защото под 6 лв. на килограм ние сме на пълна загуба. При цена от 6лв. ние си покриваме само разходите, трудът остава на вятъра, а за печалба не изобщо и не мечтаем, заяви и Даниела Чакърова от чепеларското село Проглед, която има стадо от 270 овце.

Високите цени на фуражите за животните и скъпия транспорт притискат до стената родопските овцевъди. Фира от живото тегло при транспорта и такси за кланицата, също  товарят стопаните с допълнителни разходи. За да закарат добичетата до най-близката кланица на 100-тина км. до Асеновград, те губят по 2 кг. на животно.

Всички производители са с кредити към банките и масово са с орязани субсидии. Според тях в България се внасят агнета от Румъния и това допълнително подбива пазара за родната продукция. През последните години и местните хора се отказват от великденската мръвка и не купуват агнешко за празниците. Заради бедността и безработицата в района, малцина се тези, които отиват на място при овчарите и си поръчват родопско агне, въпреки че то е екологично чисто и с доказан произход.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини