От х:

Днес в x:

Кметът вкарва пак в ОбС незаконния общински фиш

Обявеният за нищожен подари своята незаконност фиш за неправилно паркиране се връща отново за гласуване в Общинския съвет в Хасково по предложение на кмета Георги Иванов. Докладната записка е на официалния сайт на общината – вижте я тук.

На 3 април хасковският административен съд обяви нищожността на образеца за глоба с фиш. Жалбата до ХАС бе подадена от областния управител Ирена Узунова. Аргументът на магистратите бе, че подобен документ по закон се одобрява от министъра на вътрешните работи и това не е в правомощията на общинските съвети. Градоначалникът обаче пише в мотивите към докладната записка, че такава практика съществува в големите общини София и Пловдив, а техните фишове са били одобрени от Общинските им съвети.

Според юристи, ако това е така, то вероятно никой не е обжалвал незаконно приетите им решения. Другият вариант е тамошните Съвети да са съгласували предварително документа с министъра на вътрешните работи.

В докладната за сесията на ОбС Хасково на 26 април обаче няма данни за такова съгласуване с МВР. Основният аргумент на градоначалника да настоява за общински вариант на фиша е, че ако глобата е по утвърдените от МВР документи санкцията отива в държавния бюджет, а не в общинския.

Освен фиша за глоба, останалите предложени промени в Наредбата за организацията на движението, също са сред обявените за незаконни от съда. Така например КАТ Пътна полиция отново не е сред институциите, с които трябва да се съгласуват промените в движението в града. Хасковският административен съд само преди три седмици посочи това като нарушение на закона. Цялото решение на съда можете да прочетете тук.

Местната Наредба за обществения ред при използването на ППС е сред най-атакуваните нормативни актове на ОбС Хасково. Само преди няколко месеца Върховният административен съд обяви за нищожни (несъществуващи в правния мир) нейните разпоредби, според които неплатена глоба от 50 лева нараства с още толкова всеки месец, докато стигне 500 лв. Решението на ВАС – тук.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини