От х:

Днес в x:

200 лв. глоба за главния архитект за неизпълнение на съдебна заповед

Кремена Цонева

Хасковският административен съд наложи 200 лева глоба на главния архитект на община Хасково Кремена Цонева заради неизпълнение на съдебна заповед.

За безцеремонното неглижиране на съдебната власт Haskovo.net писа в началото на март. Става дума за жалба на ЕСКОМ срещу отказ на главния архитект да издаде акт 16 за новия офис на фирмата до Руската гимназия. Жалбата е подадена до съда чрез общината, какъвто е редът в такива случаи. Общината обаче не придвижила документите до съдебната палата. Поради изтичането на срока за обжалване от фирмата уведомяват със заявление магистратите.

Със съдебната заповед от 20 февруари от главния архитект се иска в тридневен срок да представи преписката, за да бъде насрочено разглеждането й. Разпореждането не било изпълнено. От административния съд изпращат второ разпореждане с нов тридневен срок за изпълнение. Писмото било получено на 1 март, но отново е оставено без последствия.

„Това разпореждане е влязъл в сила съдебен акт. За неизпълнението му се предвижда глоба от 200 до 2000 лева за виновното длъжностно лице“, уточни за Haskovo.net шефката на административния съд в Хасково Теодора Точкова. По думите й досега не са имали подобен прецедент.

Едва третото съдебно разпореждане е било изпълнено. В него обаче се предупреждава, че при неизпълнение следва глоба. Освен това се искат и писмени обяснения от главния архитект. Те трябвало да бъдат представени пред магистратите в 14-дневен срок.

Преписката била представена в съда, но главният архитект Кремена Цонева не дала исканите писмени обяснения.

След изтичането на този срок съдът служебно образува наказателно административно производство срещу нея, което приключва с налагане на глоба от 200 лева. Това е предвиденият минимум в закона.

Съдебното разпореждане е подписано от шефката на съда Теодора Точкова. То подлежи на обжалване пред тричленен състав на хасковския административен съд в 7-дневен срок.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини