От х:

Днес в x:

Семейството на починалия Стефан отказа изследване за кучешка тения

Майката и бащата на 5-годишния Стефан от Криво поле, който почина след спукване на киста от кучешка тения, отказаха да се изследват безплатно за коварното заболяване. Днес в селото пристигнаха лаборанти, които взеха кръв за изследванията. Пробите за кучешка тения, които не се плащат от Здравната каса, ще бъдат платени от ГЕРБ Хасково. Родителите на Стефан обаче отказали. Не пуснали и 12-годишното братче на починалото момче – Исус.

Да дадат кръв за изследванията пристигнаха двайсетина деца от селото, повечето от които ходят на детска градина. Пробите се вземаха в селската здравна служба. Джипито д-р Жоро Богданов даваше направления за пълна кръвна картина, плащани от Касата. Допълнителното серологично изследване, което установява наличието на кучешка тения пък се плаща от ГЕРБ.

Детската градина в селото продължава да не работи. Персоналът на забавачката бе ескортиран с полиция до Хасково, след като цялото село скочи срещу тях заради починалото момче. Съдебният лекар д-р Христо Еленски обаче бе категоричен, че смъртта е настъпила следствие на спукана киста и положението е било неспасяемо.

Кучешката тения не се предава от човек на човек, но контактните с починалото дете, съседи, семейството, са потенциално застрашени от болестта и е добре да се изследват, смятат специалистите.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини