От х:

Днес в x:

Овчици вместо косачки в парижко предградие

Четири малки черни овце започнаха работа като косачки в работническо предградие на Париж, съобщава историята на хайванчетата британският "Дейли телеграф".

Новите "паркови работници" отговарят за площ колкото осем тенискорта, като до октомври те ще бъдат пуснати на терен три пъти за по две седмици, а когато не са на смяна, ще си почиват във ферма край Париж.

Инициаторите на идеята целят да бъде подобрено биоразнообразието, като по този начин да стане поддръжката на района по-екологична.

"Когато тревата се коси с машина 24 пъти в годината, страда биоразнообразието“, обясни Ален Диво, президент на компанията "Еко Тера", която планира и организира проекти за екопасища във френски градове.

"Когато се използват животни, изпражненията им привличат насекоми, а насекомите привличат птици", уточни логиката биоекспертът.

Той изрази радост, че овцете бързо са свикнали с новата обстановка, въпреки че пасището е до оживено кръгово кръстовище и до гигантска сграда, в която се съхранява градският архив в 19-и район на френската столица.

Диво отбеляза, че проектът е поръчан от местните власти и е първи за града, въпреки че екопасища съществуват във Франция от 10 години.

Повечето животни, които се използват в такива проекти, са от местни породи, които вече се отглеждат по-малко заради по-интензивното животновъдство.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини