От х:

Днес в x:

Разследват НЕК, ДКЕВР и ЧЕЗ за нарушения, цената на тока скочила с 25%

Върховна касационна прокуратура е образувала пет наказателни производства за нарушения в енергетиката. Едно от тях е срещу Националната електрическа компания (НЕК), която през последните 10 г. е произвеждала излишна електроенергия, което е довело до непрекъснати загуби за държавата, съобщи прокурор Борислав Джамбазов. Другите са за нарушения на шефа на НЕК, МИЕТ, ДКЕВР и ЧЕЗ.

Проверката в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна на 12 февруари, месец по-късно - и в НЕК, а на 26 февруари - и в електроразпределителните предприятия (ЕРП) - „ЧЕЗ-България”, „EVN-България” и „Енерго-про”. Те бяха проверявани от прокурори и данъчни служители. КЗК започна анализ на сектор енергетика. Експерти от ЕС ще подпомогнат проверката.

На 29 март докладите на екипите от проверките са обединени в общ доклад, обясни на пресконференция днес главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус". В докладите няма класифицирана информация.
"Проверката не е удар върху чуждестранните инвестиции. Това са трупани проблеми 10-15 г., а резултатът от всичко това се отразява на потребителя", поясни обвинител номер 1.

Прокуратурата дълбоко е навлязла във водите на енергетиката, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Пет наказателни производства са образувани за нарушения в енергетиката.
Първото е срещу длъжностни лица от ДКЕВР, издали разрешение в полза на ЧЕЗ. Няма мотиви и фактически основания за временната цена за достъп до електроенергия.
Второто дело е за непотърсен дивидент. Държавата е ощетена за две години от служители в МИЕТ, които не са потърсили правата й като акционер. Страната ни има 31% от дружеството и толкова е дивидентът, който й се полага.
Третото дело е срещу служители в НЕК за десетгодишен период заради договорите с "ТЕЦ Марица Изток" - 1 и 3.
Следващото е срещу Михаил Андонов като ръководител на НЕК и БЕХ за това, че е ощетил държавата със 189 000 лева и сключил неизгодни договори.
Последното дело е за близо 400 договора в ЧЕЗ предимно за обществени поръчки.
"Действия на представители на НЕК са довели до договаряне на неблагоприятни клаузи и до загуби за компанията. Дори след влизането на страната в ЕС договорите на компанията не могат да се прекратят и България ще продължава да търпи негативи", отчете Борислав Джамбазов, цитиран от bTV. Проверката на екипa му обхваща НЕК, ТЕЦ "Марица Изток" 1 и "Марица Изток" 3.
По думите му НЕК в момента изкупувала ток на цени, по-високи от допустимите.
През годините електроенергията досега се е оскъпила между 10 и 25% от сключването на договорите с ТЕЦ-овете "Марица".
Такава прогноза - за поскъпване на тока, е направена през 2000 г. пред Министерски съвет, но НЕК не предприела никакви мерки.
Договорите засягат 15-годишен период, като той започва от 2009-а за едната централа и от 2011 г. за другата.

"По споразумения и допълнителни договорки НЕК се задължава да изкупува 100% от електроенергията, независимо от нуждите на пазара, констатира проверката", обясни Джамбазов.

Пропуски в ДКЕВР е установила още проверката на държавното обвинение. Регулаторът не е съставил актове за нарушения на ЕРП, че не са отчитали тока на всеки 30 дни, заяви зам.-главният прокурор Камен Михов, цитиран от БТА.
Не е упражнен и адекватен контрол върху разходите, които ЕРП са декларирали. Комисията на практика е одобрявала по-високите разходи. Занижен е бил и контролът за разходите от страна на ЕРП.
Недостатъчен е бил контролът по качеството на тока, установили прокурорите.

Липсвал механизъм за контрол на жалбите на хората. От над 4000 жалби срещу ЧЕЗ са разгледани малко над 1000. Все още няма съставен нито един акт за нарушение от ДКЕВР срещу ЕРП въпреки препоръките на прокуратурата, изтъкна Михов.

"Има предложение до ДКЕВР за процедура за отнемане на лиценза при неизпълнение на задълженията на дадено дружество. В този случай комисията е бездействала и затова прокуратурата е взела мерки, но тя не може да иззема лицензи. Трябва да се има предвид, че ДКЕВР разполага с широк кръг от правомощия да контролира енергетиката. Според нас на този етап тя действа като неефективен регулаторен орган", критикува зам.-главният прокурор.

МИЕТ не се е възползвало от механизмите, с които разполага, и има престъпление по упражняването на контрол от държавата като акционер в "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България", отчете прокурор Нели Златкова. Неразпределената печалба на ЧЕЗ до 31 декември 2012 г. е почти 600 млн лева. МИЕТ не е взела дивидентите си, цитира я БТА

"При проверката на ЧЕЗ е обърнато основно внимание на начина на формиране на цените и услугите на електроенергия. Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да се нарекат енергийни по смисъла на закона - "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България", каза още тя.
При проверката било установено, че външните услуги са най-голямото перо от разходите на дружествата. Част от тези дейности са предоставени за изпълнение от дружествата на ЧЕЗ. Договорите са за услуги, за избор на доставчици, за оборудване.

"Тези две дружества са предоставили на "ЧЕЗ България" ЕАД по-голяма част от тези дейности, а компанията е преразпределяла тези услуги на трети дружества. Сключени са и договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева; договор за общи условия - 340 мнн. лв. и договор за избор на доставчици - 9,9 млн. лева. Това вероятно е нарушение на лицензията", коментира още Златкова.

Според проверката тези договори са се отразили на цената на тока.
От 143 договора за обществени поръчки за проверка на случаен принцип били избрани няколко. Установено е, че има опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

При EVN прокуратурата не е установила данни за нарушения, каза на пресконференцията зам.-градският прокурор Роман Василев. По думите мудружеството добросъвестно е отчитало сумите за технологичните си разходи. Средно то е 12%, при допустими 15 от ДКЕВР. Други нарушения не са открити засега.

При "Енерго-про" договарянето на дейности от трети лица разходът е паднал с 30 милиона. Има данни за нарушаване на Закона за обществените поръчки, но всички обществени поръчки са сключени след съгласуване с ДКЕВР, добави прокурорът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини