От х:

Днес в x:

Хасковският бизнес рухна с 1/3 за година

Висенето за социални помощи се превръща в съдба за много хасковлии

Положението на пазара на труда в Хасково е трагично и продължава да се влошава. Това е изводът от изнесените днес данни на Агенцията по заетостта. Безработицата достига рекордните 13.4 % а обявените свободни работни места на първичния пазар на труда се свиват с всеки месец. Най-общо казано, първичния пазар на труда осигурява работа, която не е по програми/субсидирана заетост/. 

За целия февруари 2013-та година първичния пазар на труда е обявил мижавите 128 свободни работни места. Те са с 85 по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Намаляването продължава.

Колебанията на първичния пазар са изцяло зависими от функционирането на бизнеса, който наема повече хора при разширяване на дейността и съответно освобождава кадри при свиване. Надеждите на регионалната Агенция по заетостта са, че през пролетта и началото на лятото тази статистика ще се промени. Тогава обаче започва главно наемане на сезонни работници, които отново се освобождават в началото на зимата. 

Най-много освободени от работа лица се наблюдава в сферата на услугите, непосредствено следвани от производството. Най-ниска е безработицата в Свиленград с 10.8 %, най-безработни са в община Симеоновград-близо 23 % от населението в трудоспособна възраст. Безработните жени са с близо 1500 повече от мъжете, но от освободените работници през февруари два пъти повече са мъже.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини