От х:

Днес в x:

Езиковата стана като Монмартър

Маринела Делчева/10 кл/ със своята творба

Изложба на художници любители превърна днес третият етаж на хасковската Езикова в подобие на артистичния квартал Монмартър в Париж. Този квартал в културната столица на света е известен с постоянните си изложби и нарицателните улични художници, рисуващи на място всичко и всеки.

Вместо по улиците, творчеството на учениците през годините можеше да се види по коридорите на гимназията. Новите попълнения в колекцията бяха представени днес от 23 самобитни автори, следващи мотото на двата клуба в училището-“Да нарисуваме мечтите си“ и „Цветна магия. Магията бе илюстрирана от 32 творби, предимно живопис и събра повече внимание от изложбите на редица доказани художници. 

В инициативата ръководена от учителката по изобразително изкуство Цвети Генева участваха деца от 8 до 11 клас. Вдъхновението ги държало различно време-от 2 до 4 седмици. Резултатът си заслужаваше. 

8-класничката Константина Костова, рисува от 6 годишна възраст, но не смята професионално да се занимава с живопис. Смята че уменията които и дава рисуването ще и помогнат в избраното от нея поприще – архитектурата. 10-класникът Стефан Колев обаче е навлязъл дълбоко в темата. Момчето е печелило конкурси в Русия и Англия и вече има творби за цяла изложба. Обаче и той не смята да става художник, по скоро хобито му служи за релакс и вътрешната необходимост да изрази себе си на бялото платно. 

Креативността на художниците на Езиковата е стимулирана от програма „Успех“, финансирана с европейски пари. Творбите от тазгодишния арт пленер ще бъдат изложени в градската галерия „Атанас Шаренков“, но няма да бъдат продавани, дори и с благотворителна цел. Условието пред младите художници е творбите им да украсяват гимназията поне в следващите 5 години.

Г.Христов

Бъдещата архитектка Константина Костова/8 кл/ обича да рисува пейзажи
Пленерът в езиковата събра очите и на останалите гимназисти
Преподавателят Цветомира Генева

Рокаджийката Николета нарисува любимката си-корейската певица Нана
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини