От х:

Днес в x:

Акции срещу пиратството в София и Благоевград

Поредна акция срещу софтуерното пиратство проведоха специализираните органи тази седмица в София и Благоевград, съобщиха от сдружението с нестопанска цел Би Ес Ей.

Експерти от отдел „Инспекторат по авторско право” към Дирекция „Авторско право и сродни права ” на Министерство на културата, съвместно със служители на Сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП/МВР провериха легитимността на използвания бизнес софтуер в офиса на фирма, предлагаща услуги в областта на дизайна и рекламата.

По време на акцията е установено, че върху общо 21 компютъра са инсталирани множество копия на програми, собственост на компании-членове на Би Ес Ей, за които не са предоставени документи за тяхното законосъобразно придобиване и използване. По данни на ГДБОП, общата стойност на установения нелицензиран софтуер надхвърля 300 000 евро. Всички 21 машини и инсталирания върху тях софтуер са приобщени като доказателства по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

Два дни по-късно е осъществена нова акция за предотвратяване разпространението на нелицензиран софтуер и ограничаване дейността на недобросъвестни търговци, които предлагат за продажба асемблирани компютърни системи с предварително инсталирани нелегитимни копия на софтуерни продукти. На 14 март т.г. служителите на ТЗ БОП Благоевград иззеха от асемблаторска фирма клиентска компютърна система с пиратски копия на програми на компании, членуващи в Би Ес Ей.

При проверката са открити и два офисни компютъра на фирмата с копия на бизнес софтуер, за които също не са предоставени доказателства за законосъобразното им придобиване и използване. Иззети са още 21 компакт диска и 5 броя флаш памет устройства с пиратски софтуер. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТЗ БОП Благоевград за престъпление по чл .172а от Наказателния кодекс.

Проведените акции са продължение на инициативата на Министерство на културата и Министерство на вътрешните работи, започнала през декември миналата година, в рамките на която двете ведомства уведомиха бизнеса относно правния режим и спецификите при използване и отчитане на софтуерните активи и предприеха действия за преустановяване на нарушения.

В периода декември 2012 – март 2013 Би Ес Ей проведе информационна кампания под надслов „Лицензирай спокойствието си”. Инициативата на сдружението информира стопанските субекти в страната за ползите от ефективното управление на софтуерните им активи и насочи вниманието на ползвателите към наличните ресурси за предотвратяване на множеството правни и технически рискове от използването на пиратски софтуер.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини