От х:

Днес в x:

Лишиха Долно Големанци от пролет, унищожили гнездото на щъркела

Щъркелът може и да дойде в Долно Големанци, но без гнездо ще отлети

Пролетта в Долно Големанци почва на 12-ти март с пристигането на техния щъркел. Така поне ставало в последните 30-35 години ни пише нашият читател Емин. Тази година обаче пролетта ще закъснее, защото дори и да дойде птицата, няма да има дом. Причината е че гнездото е унищожено от ремонтни дейности предприети от енергото в началото на зимата. Тогава техниците свалили дългогодишното щъркелово гнездо с уговорката, че само ще го почистят и го поставят пак. Цяла зима това не се е случило, не става и сега, оплаква се читателят ни в кореспонденция на редакционната ни поща. Неколкократно кметът на селото говорил с представители на енергоразпределителното дружество, но резултат все още няма. Ден след 12-ти март, от Долно Големанци потвърдиха, че гнездо все още няма. Съответно няма и щъркел. 

Присъствието на дългоклюнестата птица в гнездото до селската река е като харизма за селото. Хората смятат всяко забавяне на щъркела за лош предвестник. За пръв път от 30 години обаче, щъркелът може въобще да не дойде. Случилото се в Долно Големанци рязко контрастира с подхода на село Книжовник. От там не само пазят гнездата си, но и градят и поддържат нови. Затова обикновено в Книжовник гнездят минимум 3 двойки. 

Любопитното е, че птицата се пази ревностно и в християнските и в мюсюлманските села. Първите го смятат за покровител на християнското семейство, а вторите го почитат поради факта, че при миграцията си щъркелите преминават над свещения за тях град Мека. 

Поради напредналото време не успяхме да се свържем с кмета на Долно Големанци, както и с представители на EVN. Изявяваме готовност да публикуваме и тяхното мнение по темата.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ра
    Радио Ереван
    26 0
    18:48, 13 мар 2013
    Тези птици са много умни и се съобразяват със всяка простотия.
    Просто ще си направят пак ново гнездо и всяка година те и поколенията им пак ще се завръщат.
  • 2
    25
    2552
    18 0
    20:15, 13 мар 2013
    Ько някой посегне на щъркелово гнездо с цел да развали гнездото на този човек ще му се случат много лоши неща в живота тези птици ги обичат мало и голямо идиоти върнете гнездото на птицата
  • 3
    86
    869328
    10 -2
    05:00, 14 мар 2013
    Щъркелите трябва да се отчитат на кмета Георги Иванов.Дарение-гнездо!Дарение-гнездо!Така са напечатани и бюлетините,пардон - поканите за гласуване.
    • Pa
      pako_1363249176
      2 -9
      10:19, 14 мар 2013
      ДО 869328 какво общо има кмета с енергото ако може... Виж коментара
  • 4
    Ju
    julieta
    9 0
    09:13, 14 мар 2013
    изроди,австрийски подлоги,ако нямате съвест,поне сърце нямате ли!!!
Последни новини