От х:

Днес в x:

Отменят 150 лв. глоба за таксиджия, от Общинска полиция се престарали

Глобата от 150 лева, наложена на таксиметров шофьор от Хасково, бе отменена от административния съд. Санкцията е заради спиране на жълтата кола извън стоянката срещу автогарата в Хасково. Таксито се намирало и на по-малко то 5 метра от кръстовище (отбивката вдясно след денонощния магазин). На 20 април миналата година на таксиджията бил съставен акт от Общинска полиция, а кметът подписал наказателно постановление, с което определя глоба от 150 лева за таксиметровия шофьор.

Санкцията била обжалвана пред районния съд, който я потвърдил.

Административните съдии обаче отменят решението на районните магистрати, както и наказателното постановление на кмета. Мотивите им са, че униформените са записали в акта две нарушения – спиране на по-малко от 5 метра от кръстовище, както и престой на таксиметровия автомобил извън стоянката. Наложената санкция обаче е една – 150 лева и от нея не става ясно за кое от двете нарушения се отнася, заключават магистратите.

Така престараването на общинска полиция да напишат повече нарушения на шофьора им изиграва лоша шега.

Според съда констатираната неяснота не може да бъде отстранена в съдебното производство. Тя нарушава правото на защита на наказания да разбере точно за кое нарушение е санкциониран, за да може да организира защитата си.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ме
    мент
    2 -4
    19:44, 12 мар 2013
    по нахална напаст от бакшишите няма.като нарушават ще им пишат актове.личните ми наблюдения са че полицаите са много толерантни с таксиметровите шофьори и прекалено много им прощават а що се отнася до ХАС то всеки съдийски състав ще излезе с различно становище и това ще е така докато се крият зад имунитета си.

Видеа по темата

Последни новини