От х:

Днес в x:

Астероид с големина на футболно игрище ще прелети на косъм от Земята

Опасно близо до нашата планета ще прелети ново голямо парче космическа скала, след като само преди броени дни един гигантски астероид мина на близко разстояние от Земята, съобщава Mashable.

2013 ET е астероид с големина на футболно игрище и ширина от 100 метра, който на 9 март ще прелети на разстояние от около 965 000 километра. Това става съвсем скоро след полета на по-малкия 2013 ЕС (ширина 30 метра), който пък прелетя на около 350 000 километра в ранните часове на миналия понеделник, пише сп. "Обекти".

Новият астероид обаче е доста отдалечен и ще бъде трудно да се наблюдава в нощното небе. Ако все пак искате да проследите неговия поглед, може да направите това онлайн благодарение на Virtual Telescope Project, който ще излъчи преминаването.

Както 2013 ЕС, така и 2013 ЕТ не представлява заплаха за Земята, уверяват учените. Въпреки това обаче и двата астероида бяха забелязани относително наскоро, независимо че NASA твърди, че е идентифицирала над 95 процента от астероидите, които преминават близко до планетата ни.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини