От х:

Днес в x:

Ройтерс: В България крадат ток, за да свързват двата края

Снимка: Reuters
  • Ройтерс за управлението: на много ниско ниво и пропито от корупция

Жители на западнал квартал на София крадат електричество, рискувайки да загубят живота си и да си навлекат гнева на своите съседи, съобщава Ройтерс в репортаж от страната ни.

Крадците заобикалят измервателните уреди или ползват ток за сметка на някой друг, борейки се да свържат двата края в най-бедната страна в Европейския съюз. Миналия месец съпроводени с насилие протести доведоха до оставката на българското правителство, отбелязва агенцията.

"Те измислят хитрини - поставят клечки за зъби в ключовете за осветлението, така че електричеството във входа да може да тече и те да могат да се прикачат към него", каза Лора Тодорова, домоуправител на жилищен блок от времето на комунизма в "Модерно предградие" - квартал, където реалността няма нищо общо с това, което предполага неговото име.

По думите й изглежда никой не прави нищо за справяне с проблема - нито полицията, нито електрическите компании.

Шест години след влизането на България в ЕС управлението й продължава да бъде на много ниско ниво и пропито от корупция.

Според организацията "Трансперънси интернешънъл" страната е на второ място по корупция в общността.

Населението на България намаля със седем прицента в рамките на десетилетие до 7,3 милиона. Жителите бягат от корупцията, от слабото управление и слабата инфраструктура. Много от ЕС  и особено Великобритания са притеснени за емигрантите, които напускат България и Румъния. Но и двете страни остават блокирани от Шенгенската зона за путъвания без паспорт заради корупцията и организираната престъпност.

Няколко правителства не успяха да решат и разкрият стотиците поръчкови убийства, които се случиха в София и други български градове от 1990 година насам.

„Живеем във време, в което корпуцията диктува действията на политиците“, казва студентът Григор Радков, разхождайки се из центъра на София.

Всекидневният живот е борба, утежнявана от честите прояви на корупция на ниско ниво. Дори пациентите в болниците трябва първо да дадат пари, защото лекарите и медицинските сестри настояват за допълнително заплащане заради ниските заплати.

Всичко това доведе до протести, продължаващи почти месец. Трима демонстранти даже се самозапалиха в знак на протест срещу високата цена на тока и ниския стандарт на живот.

„Нашите сънародници искат прости неща – искат достойни политици, не искат да бъдат ограбвани, не искат да бъдат лъгани и искат по-добър живот“, каза президентът Росен Плевнелиев в реч миналата седмица.

Лора Тодорова е обнадеждена от наближаването на пролетта, когато сметките за електричество трябва да станат по-ниски, а семействата, които крадат ток, ще имат по-малка нужда. По думите й други жители на квартала имат необичайно високи сметки, а инспектори на електрическата компания ЧЕЗ са потвърдили, че има кражби.

Хората изглежда не се срамуват да крадат ток от своите съседи. Местни жители са станали свидетели на празненство със силна музика и светлини в апартамент, на който е било спряно електричеството заради неплатени сметки. Някои палят огън на открито, за да се топлят, тъй като не могат да плащат за електричество и все пак получават сметки за по 150 лева, равняващи се на повече от половин редовна пенсия.

„Всяка сутрин проверявам дали няма кабели, които са свързани на непозволени места. Но те крадат и през нощта, а няма как да си позволиш охрана за 24 часа“, казва Тодорова.

Електрическите компании казват, че губят около 15 процента от доставките на ток при разпределението. За сравнение в други бивши комунистически държави в ЕС загубите са под 10 процента.

Няма официални данни за общия размер на кражбите, защото голяма част от тях остават неразкрити или загубите се понасят от невинни потребители, а не от компаниите, отбелязва Ройтерс.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини