От х:

Днес в x:

В неделя в Хасково се подписва Освобождението

Възстановка на подписването на Санстефанския мирен договор, с който се възстановява българската държава, ще бъде представена утре по време на честването на 135-ата годишнина от Освобождението. Община Хасково организира тържествен ритуал по издигане на националното знаме от 11 часа на площад „Общински”.

Честването продължава на площад „Свобода”, където млади ротарианци ще се въплътят в историческите личности, подписали Санстефанския договор. Празничната програма ще продължи с изпълнения на група „Грамофон”, народния оркестър при общината, фолклорен ансамбъл „Южняци” и мажоретния състав.

Обявеният час на тържествата обаче съвпада с началото на неделните протести срещу монополите, които прераснаха в недоволство срещу цялата политическа система. Трета поредна неделя те са насрочени на същото място – площад „Свобода”, а ораторите използват сцената, на която общината планира да се проведат празничните изпълнения.

Санстефанският мирен договор е подписан между Русия и Османската империя на 19 февруари (3 март). С него се слага край на Руско-турската освободителна война 1877–1878. Подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой). Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен, и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Съдържа преамбюл, 29 члена и заключение. Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Нейната площ е над 170 000 кв. км. В територията на България влизат цяла Северна България без Северна Добруджа, която преминава към Румъния, цяла Тракия без Одринско и Гюмюрджинско и цяла Македония без Солунско и Халкидическия полуостров, които остават за Турция. Така обозначените български граници обхващат територии, близки до определените на Цариградската конференция 1876. Според договора начело на държавата трябва да застане княз, който да бъде избран от народа, утвърден от Високата порта и одобрен от Великите сили. Събрание от избрани български първенци трябва да обсъди и приеме основния закон на страната. С цел подпомагане на българския народ в началните стъпки на неговото държавно управление се предвижда в страната за срок от две години да остане временно руско управление. Османската империя няма право да държи турски войски в Княжеството. Уточняват се въпросите, свързани с наличието на османски държавни, обществени и лични имоти в България. Третира се плащането на годишен данък. Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава. От името на Русия договорът е подписан от граф Игнатиев. За Османската империя се подписва министърът на външните работи Сафвет паша.

Тодор Кръшков

Карта на Санстефанска България
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини