От х:

Днес в x:

В Хасково няма таксиджии, има файтонджии

Красимир показва какво мисли за хасковските таксита

Констатацията е на вбесени таксиметрови шофьори, които се канеха да протестират днес срещу законовото изискване коли по-стари от 10 години да нямат право да бъдат таксита. Макар че законът удря целия бранш, на протеста се събраха само 2 таксита и 3-ма шофьори. Съвсем като в унизителната поговорка – един българин-бунтовник, двама-чета, трима-чета с предател! 

Вероятно информация за готвения протест е изтекла и на някои им е забранено да протестират. Другите пък нямат дупе, категорични са протестиращите. 

Справка в хасковските таксиметрови фирми доведе до любопитни резултати. В една от най-големите фирми „EМ-Комфорт“ не бяха чували за протест. В другата-“Класик такси“ пък бяха чували, но не знаеха срещу какво ще е протеста. Знаеха само, че началния час е 14, а сборното място паркинга пред Кауфланд. 

В 14.30 часа на уречената явка нямаше кьораво такси. 3-ма еднолични превозвачи дремещи в района нито знаеха, нито се интересуваха от някакъв си протест. 

Накрая все пак се откриха недоволни-Красимир Желев и Димитър Делчев, които бяха спрели по бул. България, на гърба на Кауфланд. Двамата правили плакати, информирали колеги и събрали обещания за подкрепа. Накрая бяха подкрепени само от таксиджията в почивка Данаил Георгиев. Недоволните споделиха болката на бранша, макар че в Хасково май не ги боли толкова. 

Според закона кола над 10 години няма право да работи като такси, независимо от техническо си състояние. Нещо повече, такси не може да става кола на над 5 години, независимо колко е карана. 

„Принуждаваме се да купуваме щайги, щото са нови, а много автомобили от по-висок клас и по-безопасни за клиента са забранени“, вбесено обясни Красимир Желев. Едноличният търговец обясни че ладата му струва 15 бона, но не е толкова добра колкото добре запазена западна кола. Шофьорът на „Реал“Митко Делчев пък сравни своята Дачия с паркирана наблизо КИА, и сравнението не бе в полза на „румънката“. Дори и като нова, тя не била конкурентно способна на 7-годишната „корейка“. Абсурдите продължават. „Карах Нисан Примера-2000 кубика, с климатроник и защити срещу блокиране и приплъзване. Перфектна спрямо 90% от наличните таксита. Но на 10 години се наложи да я пенсионирам и сега я разпродавам на части. Къде Нисан, къде Дачия“, оплака се Делчев. Според недоволните, законът е монополен и облагодетелства големите „партийни“ фирми с по 2000 таксита, за сметка на малките играчи на пазара. 

От 400 хасковски таксита, 398 явно се считаха за „големи“. И не дойдоха.

Г. Христов

Недоволните таксита бяха само две
Които като напъдени се бяха спрели на гърба на Кауфланд
Димитър Делчев
Изискването за нови коли неизбежно се отразява и на цените
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини