От х:

Днес в x:

Потърпевш: 5 жалби до общината, нито един отговор

Англичанинът Мартин Смит показва къде е била последната повреда по колата му

Пратих 5 писма до община Хасково и нямам нито един отговор. Изумен съм как местната власт не се интересува от проблемите на хората си. Това заяви англичанинът Мартин Смит, който недоволства от безумното състояние на пътя Хасково-Стамболово, който преминава на ден по два пъти. Недоволството е главно за отсечката през село Книжовник, която според Мартин е отговорна за разбиването на десетки коли на живущи в района, включително и неговата. От близо година британецът апелира институциите да направят нещо и да отърват хората от това „гробище за коли“. Писал до община Хасково, понеже Книжовник е част от нея. Смятал, че както е в „белите“ държави, администрацията е длъжна да обърне внимание на своите членове, дори и да е само един. Вместо това няма ответ. Мартин написал 3 писма през 2012 г на електронния адрес kmet@haskovo.bg, в официалния сайт на администрацията. Не получил никакъв отговор. В началото на февруари 2013-та завел жалба на хартиен носител в деловодството на общината. Била обаче на английски и му казали, че така „няма да стане“. Още на следващият ден я превел на български и я подал отново. „Трите писма миналата година бяха на български“ уточни жалбоподателят, възмутен от чиновническото безхаберие. От община Хасково обаче категорично отричат да са подавани толкова жалби от името на Мартин Смит. След справка, пресаташето на администрацията Бояна Тодорова заяви, че на електронният адрес на общината няма изпратени писма по темата. Има една официална жалба от 13-ти февруари тази година и общината е още в законовия 30-дневен срок за отговор.

Междувременно дупките по пътя в Книжовник са станали като лунни кратери. Смит го нарича „най-лошия път в Европа“ при условие че е обиколил с кола Стария континент. За отвратителният път Смит сигнализира в отворено писмо до Haskovo.net още през юни миналата година. Още тогава той обяви че го препратил лично до кметът на Хасково Георги Иванов.  В писмото Мартин заявява, че два месеца след като се заселил в Стамболово, пътуването през Книжовник разбило новото му Рено и се налагал ремонт.

8 месеца по късно ситуацията е като под индиго. В края на януари Мартин извършил поредния ремонт по ходовата част на автомобила си, този път на стойност 100 лв. Смятал да съди общината, но от сервиза учтиво му обяснили, че няма пряко доказателство, че повредата е от дупка по пътя. Англичанинът днес отново прекара колата си през Книжовник и саркастично отбеляза, че разбира се, пътя не предполага повреди по автомобилите. Доста по директни бяха негови колеги шофьори. Дори огромно Паджеро лавираше със скоростта на костенурка между кратерите. „На ти винетка! На ти технически преглед-нещо му било тропало. Да е** тяхната м**а. Да ги ************* !!!“ сипеше порой благословии шофьорът на джипа. Гневът му бе солидарно насочен към всичко и всички в държавата. И други се били оплаквали, но нямало резултат. Познато.

Проблемът с пътя през Книжовник е от години. Той е част от републиканската пътна мрежа с идентификатор III-5074. През 2007-ма хасковската фирма "Марчела 90" почва полагане на канализация под улиците на Книжовник като част от голям проект на общината финансиран от ПУДООС. Проектът е за 5.5 млн лева, превеждат се само 1 млн и работата секва. Обектът не е завършен, няма акт за ползване. "Марчела" си получава парите за свършената работа и от 2009-та няма отношение към проекта. Общината пък не може да го завърши без съответното дофинансиране и да го издаде. Пътното пък твърди, че в такъв случай не може да си влезе в правомощията и да го асфалтира.

За Мартин всичко това звучеше необяснимо – как така държавата с всички ресурси, не може да оправи проблем засягащ хиляди нейни граждани. А лично за него, най-обидното е пълната незаинтересованост към оплакванията на обикновения човек.

Г.Христов

Поданикът на кралицата е възмутен как властта не му обръща внимание
Дупките трошат колите на стотици пътуващи между Хасково и Стамболово
Нямало обаче доказателство че повредите били заради кратерите
Дори и огромно Паджеро внимаваше къде "стъпва"
Линейки и училищни автобуси пък напредваха с 5 км в час
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини