От х:

Днес в x:

Показват най-отровния и най-опасния скорпион в Хасково

Най-отровният и най-опасният скорпион са на показ в Хасково. Северноафриканският скорпион, който обитава Северна и Източна Африка и някои части на Близкия изток, е с тежката слава на най-отровния на земята, тъй като е с на-токсичната отрова. Заради това в регионите, които обитава, го наричат Deathstalker /сеяч на смърт/. Като най-опасен обаче му съперничи Тунизийският дебелоопашат скорпион, който се среща в Северна Африка и достига до 8 см. дължина. Макар с по-ниска токсичност, отровата му е в пъти повече и затова при ужилване взема повече жертви.

Безгръбначните са сред новите попълнения в колекцията на Тракийското херпетологическо дружество. Изложбата вече е подредена във фоайето на читалище“Заря“ и ще остане там до 16-ти март.

Освен осмокраките, за първи път хасковлии могат да видят и Австралийски крайбрежен тайпан. Красавецът е прелетял със самолет хиляди километри от Холандия, за да се изложи на показ пред българска публика. Най-едрите екземпляри от вида достигат до 2,9 м дължина, хранят се основно с дребни торбести бозайници. Тай-пан буквално означава „големият господар“, обяснява един от организаторите на изложбата д-р Красимир Христов.

Сред най-атрактивните участници в изложението е индийската кобра -албинос. Ако се окажете на място докато "вдига качулка", няма да забравите гледката.

В класацията за един от най-красивите екземпляри, които Тракийското херпетологическо дружество притежава и показва в изложбата си в Хасково, челно място заема Носорогата отровница. На дължина достига до 120 см. и е сравнително рядко срещана. По мнението на д-р Христов е най-красивата от семейството на Големите африкански отровници.

М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини