От х:

Днес в x:

КАТ чака нови дрегери, били „толерантни“ към бирата

Новите дрегери ще "пропускат" бирата, надяват се загазилите шофьори

Всеки момент КАТ Хасково ще получи нови апарати за тестване на алкохол в кръвта, които ще заменят сегашните дрегери, потвърдиха от полицията. Новите устройства ще действат на същия принцип, но има и съществени разлики. Макар че уж ще бъдат по-чувствителни, те ще елиминират един от принципните недостатъци на сегашните машини-пробата да се влияе предимно от дъха. Което води до редица недоразумения-жабуркане с твърд алкохол ви прави пил, дори да не сте погълнал питието, признават пътни полицаи. Най-си патят следовниците на „двете бири“. Това е стандартното количество с което хванат в крачка водач се оправдава пред контролните органи. Бирата обаче оказва най-голямо влияние върху дъха и реално е възможно дрегерът да отчете ПОВЕЧЕ от кръвната проба, като обикновено става точно обратното. 

Новите дрегери щели да отчитат единствено алкохола във въздуха издишван от дихателните пътища, твърдят източници от пътна полиция цитирани във вестник „Монитор“. 

Което искрено развесели хасковските пътни ченгета. „Дъхът също е въздух от дихателните пътища“ коментира редови катаджия, който определи слухът за толерантните към бирата дрегери като градска легенда. За да не бъде хваната бирата, тя трябва да е безалкохолна, потвърди с усмивка и началникът на пътна полиция Атанас Джунов. Или да я няма. Разликата между новите и старите дрегери има, но тя е най-вече технологична-нови мундщуци, по-малки устройства, по-бързо взимане на пробите. 

200 нови устройства ще бъдат раздадени на регионалните звена на КАТ в страната. По предварителна информация, местните ченгета ще получат поне 50-60 нови устройства. В употреба остават и старите дрегери, до пълната им подмяна с новите устройства.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини