От х:

Днес в x:

Протестиращите днес младежи утре ще ръководят държавата

„Младежите, които излизат днес на улицата, са бъдещите ръководители на държавата ви. Темата за политическите събития в една страна трябва да вълнува младите хора и те да са част от тях. Проблемите трябва да бъдат дискутирани непрекъснато в различните младежки организации, а не подминавани, защото младите хора трябва да бъдат ангажирани с бъдещето, което всъщност принадлежи на тях“, смята 26-годишният ирландец Дани Фейгън. Заедно с година по-младия словак Мацско Ференс, той е от месец и половина в България. Двамата младежи са в Хасково по проекта на младежкия център „Изкуството в живота на младежта“ по европейската програма „Младежта в действие“.

„Впечатлени сме от почитта, която показахте при отбелязването на годишнината от обесването на вашия национален герой Васил Левски. Силно впечатление прави и това, че на такова честване се събирате заедно, за да поднесете цветя на паметника на този бележит българин“, казва още Дани Фейгън .

Въпреки младостта си двамата доброволци имат натрупан стаж в работата с младежи. И двамата са специалисти по медии и комуникации. Дани е работил в страната си като треньор на лекоатлети, а Мацско, който е учил в Унгария, има опит в националните телевизии на Унгария и Словакия. Двамата ще работят по различни инициативи с хасковските младежи и дори вече са се включили с идеи за игри в една от тях - “Любов на леда“.

За да направят общуването си в България по-пълноценно, и двамата младежи учат усилено по два часа на ден български език. „На практика българския го учим 24 часа в денонощието, защото когато не залягаме над граматиката, говорим непрекъснато с останалите участници от различните клубове в младежкия център“, казва Дани на английски и после веднага, за да покаже усвоеното до момента, добавя на развален български “Много е труден българският“.

За словака езикът ни е по-лесен, но също толкова интересен. „Славянските езици, в това число и българският, са много популярни и хитови в Европа“, обяснява Мацско Ференц. И той, и Дани, все още не са открили общото между България, Словакия и Северна Ирландия, но са убедени, че има прилики и ще ги търсят до края на престоя си тук - края на декември. Културите на трите страни са твърде различни и това е най-хубавото и интересното“, обяснява Дани. Той вече е разбрал за традицията на 1-ви март в България да се подаряват мартенички за здраве и с нетърпение очаква да се включи в приготовленията на бяло-червените конци, както и в емоцията на самия ден.

Двамата с Мацско Ференц са избрани за проекта на Младежкия Център сред 60 кандидатури от цяла Европа. Техните CV-та и мотивационни писма обаче впечатлили най-много екипа от младежката организация.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини