От х:

Днес в x:

Кърджалийци тарашат с мрежи „Токмакли“, спипва ги полиция

Полицията открила риба и мрежи в багажника на кърджалийците/сн.архив/

Двама кърджалийци, на 29 и 41 години, бяха спипани от стамболовски полицаи да транспортират риба без документ за произход в багажника на колата си. Местните ченгета получили сигнал, че неизвестни лица бракониерстват на язовира „Токмакли“ в района на село Кладенец и незабавно организирали проверка. Успели да спипат нарушителите точно в момента на тръгването си. На място било установено, че багажникът е пълен с 32.4 кг риба, предимно толстолоб и шаран, плюс някои типично бракониерски аксесоари-2 броя хрилни мрежи с дължина 240 метра, гумена лодка с две гребла и др. 

Като видели обаче съдържанието на багажника, полицаите викнали компетентният орган- хасковската изпълнителна агенция по рибарство и аква-култури. Инспекторите от ИАРА незабавно конфискували всички такъми плюс намерената риба, която впоследствие отишла като дарение за старческия дом на Кенана в Хасково. Мрежите подлежат на унищожаване, а лодката на продажба на търг. Що се отнася до бракониерите, всеки един от тях получава по акт на стойност до 3 хиляди лева. Санкцията е предвидена от закона за рибарството и аквакултурите, за извършване на нерегламентиран стопански риболов. 

Проблемът на тези актове е че в огромното си мнозинство падат в съда. През миналата година например, двама ивайловградчани бяха спипани с лодка пълна с мрежи насред язовир Ивайловград. Оправдаха се, че просто се „разхождали“, още повече че мрежите им били празни. Най-смешното, но както се оказа ефективно оправдание, дадоха двама димитровградчани. Запечатани от фоторепортер в момента в който замрежват река Марица, и впоследствие глобени от ИАРА, те обориха акта с твърдението, че снимали филм за старите начини на риболов. Намериха и достатъчно свидетели, които да са във „филма“ и да подкрепят версията им. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини