От х:

Днес в x:

Сарджев скочи на Козела, рибарите на Милчев

Десетки хасковски рибари дойдоха на среща с шефа на ИАРА

Шефът на Екопрогрес Коста Сарджев, по съвместителство и запален рибар, днес скочи яростно срещу безобразията по хасковските язовири и конкретно този край Ивайловград. На какво основание някакви си нещатни сътрудници са завардили целия язовир и ограничават достъпа до него? Кой е този Козела, че си позволява да дава тон на рибарите - откъде да ловят, колко да ловят, че и да им разпорежда да връщат уловената риба в язовира, питаше разлютено Сарджев. 

Изстреляните в скоропоговорка въпроси се стовариха върху шефът на националната ИАРА Драгомир Господинов, който дойде на крака при хасковските любители рибари за да изслуша оплакванията им срещу местния клон на ИАРА и ширещото се бракониерство в областта. Изявлението на Сарджев контрастираше с повечето други становища, които заостряха вниманието главно към безобразията по Тракиец и р.Марица. Макар на Ивайловград да ходят повече местни риболовци. 

Проблемът с „нещатните сътрудници“ на Ивайловград нашумя през октомври 2010-та година, след показна акция по вадене на бракониерски мрежи. Тогава лъсна факта, че хора на бизнесменът Румен Анастасов по прякор Козела са снабдени с карти, които ги легитимират като нещатни сътрудници на ИАРА с всички правомощия за охрана на водоеми и браненето им от бракониерски набези. Според любителите обаче, хората на Козела затварят язовира и за редовните рибари, а действията им граничат със самоуправство. 

Самият Анастасов тогава обясни че пази язовира на волни начала, от сантимент. Бил председател на рибарско сдружение, което зарибило Ивайловград с над 300 хиляди рибки. Мнозина наистина му признават, че направил Ивайловград най-добре охранявания от бракониери водоем в страната. Според други обаче, Козела не дава да се хвърлят други мрежи в язовира, освен неговите. 

Голямата болка на хасковските рибари обаче си остава Тракиец. „Има три групи бракониери, всички ги знаят. Всяка нощ, без да са пропуснали нито една, замрежват Тракиец“, афектиран обяви хасковлията Вълчо Щерев. Бракониерите били толкова нагли, че биели рибарите или чупели имущество им. На Емил Бозуков му срязали 4-те гуми на джипа и две на колесаря, защото попречил на набега на популярни хасковски бракониери от нарицателен квартал. 

„Освен момчетата от полицията да си затворят очите, ние ще ги оправим бързо“ делово предложи хасковски рибар. Неколцина присъстващи полицаи, също заклети рибари, делово си затвориха ушите за предложението. 

По-миролюбивото предложение бе за незабавна оставка на д-р Милчо Милчев и хората му, защото освен че не могат да се справят и „нищо чудно да работят с бракониерите“. Подписката с подобно предложение набра 472-ма поддръжници за две седмици. 

Бунтът на местните въдичари привика в Хасково лично началникът на ИАРА Добромир Господинов, първият му заместник Кирил Делев и шефът на отдел „Рибарство и аквакултури“за Централна България Христо Копчев. Тримата първо заприказваха нещо за лично отношение между рибарите и Милчев, но после глътнаха клишетата под натиска на свирепия протест. Обещаха до следващият вторник да проверят из основи хасковската ИАРА и да излязат с решение. 

Поне ако се вярва на Господинов, на д-р Милчев лошо му се пише. Началникът му започна днешната среща с думите, че „актовете на любителите рибари ги счита за отбиване на номера, а се интересува само от заловените бракониери“. А по официалната статистика на ИАРА, за 2012-та година хасковското звено е написало 43 акта на бракониери и 233 акта срещу любители.

Отделно от това, България е една от малкото държави в Европа, където за бракониерство се налага само административно наказание, при това не много високо. През 2012-та година родните депутати отхвърлили предложението деянието да се инкриминира и бракониерите да влизат в затвора.

Г.Христов

Драгомир Господинов/дясно/ започна срещата с усмивка, но тя се изгуби бързо
Рибарите искат главата на д-р Милчев -гонил повече въдиците, вместо млежите
От години борбата с бракониерите не е приоритет, недоволни са рибарите
Запаленият риболовец Коста Сарджев пък протестира срещу самоуправството на Козела на яз. Ивайловград
Румен Анастасов - Козела отново попадна на мушката на рибарското недоволство
Заради ето тези карти, на нещатни сътрудници на ИАРА
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини