От х:

Днес в x:

Дядо Николай носи чудотворната икона „Златна ябълка”в Ивайловград

Чудотворната икона на Св. Богородица „Златна ябълка”от асеновградския квартал Горни Воден ще озари Ивайловград за празника му.

При местните ще я донесе Пловдивският Митрополит Николай, който ще бъде гост на града по повод 14 февруари. Той ще отслужи света литургия в местния храм „Св. Преображение Господне”.

По-късно дядо Николай ще поведе и литийното шествие от храма до центъра на града, след което ще отслужи молебен за благоденствие на жителите на Ивайловград.

По волята на Негово Високопреосвещенство прочутата „Златна ябълка” ще остане за поклонение в града 3 дни. Миряните ще могат да се помолят пред лика на Божията майка в църквата „Св. Преображение Господне”.

Според аналите, чудотворната иконата е от началото на 17-ти век и се почита най-вече от бездетни родители, за да се сдобият с рожба.

Иконата е наречена "Златната ябълка" заради характерния колан и три ябълки, изписани в изображението от незнаен автор. Храмът, от който идва е “Св. Успение Богородично-Златната ябълка“. 

Според преданието, чудото извършено от Майката Божия, която помогнала на „неплодната жена“ да се сдобие с чедо, станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манасттира „Св. Св. Кирик и Иулита".

След чудото възниква и традиция за празника посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост. Тогава чудотворната икона  се обкичва с венци от ябълки. После плодовете се раздават на жените, които не могат да заченат за плодовитост.  Ритуалът за рожба включва и изработването на специален колан, който се изплита от три конеца, с които се обримчва целият храм. Изпълнението на ритуала тръгва след като Богородица се явява в съня на бездетна жена докато нощувала в храма през 1818 година. Преданието разказва, че Майката Божия се явила насън на жената и й заръчала при изгрев слънце да излезе на храмовата порта, където ще я чака  жена с три макари, с конците от които да обиколят храма и изплетат коланче, което неплодната жена да носи на кръста си докато зачене и роди рожба. Тази повеля на Божията Майка се изпълнява в храма и до днес. 

Възрастните хора от Горни Воден разказват още много чудеса, извършени от Иконата на Богородица. На някои от тях са ставали и живи свидетели. Едно от тези събития е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борис трети, преспива в храма през 1934г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор,с който облицоват пода и  едно златно енголпие, на чудотворната икона.

Друг от благодарните миряни пък е оставял в храма ябълка от чисто злато.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини