От х:

Днес в x:

Хасковски фирми в „сладка“ схема за източване на ДДС

Няколко фирми от Хасково и други от Харманли са били засечени при мащабна акция на полицията, НАП и Агенцията по безопасност на храните, че са участвали в схема за източване на ДДС. Операцията с кодовото име „Сладки“ е разкрила схема за фиктивен внос и продажби на огромни количества олио и захар. Складовете на тези фирми, с наличните търговски количества в тях, са били запечатани от контролните органи. 

Акцията е била проведена в цялата страна под надзора на Специализираната прокуратура в София. Първоначалният анализ на резултатите сочи ощетяване на държавния бюджет с над 2 млн лева, чрез източване на ДДС. Задържан е и лидерът на престъпната група-25 годишен мъж от Ямбол, криминално проявен с грабежи, измами и кражби на автомобили . Акцията се е провела едновременно на територията на 8 области, като в хода на операцията са претърсени 26 обекта-складове, офиси, домове и автомобили. Разпитани са над 50 лица. Полицаите са иззели документи, мобилни телефони,  компютърни конфигурации, суми в евро, около 200 000 лева, печати на фирми и други.    

Престъпната дейност е извършвана от четиричленна организирана с цел избягване внасянето на ДДС в бюджета при покупка на захар от държави членки на ЕС /вътрешнообщностни при

Същевременно пред приходната администрация са отчитани фактури за фиктивни въотрешнообщностни доставки към Румъния. Различни фирми са декларирали пред НАП сделки - вътрешнообщностни придобивания на захар с произход от Полша и Чехия и същия вид сделки с олио - с произход дружества от Румъния. Същевременно се е декларирало и доставки на захар и олио - към дружества от Румъния.  добивания/ и последващо реализиране на стоката в България без документи и плащане в брой. 

Всички тези сделки са били фиктивни, а стоката въобще не е напускала територията на страната. Фирмите са си взимали ДДС-то веднъж при фиктивната търговия и още веднъж при продажбата на олиото и захарта на територията на България. 

Главните депа за стоката са били в Сливен, Варна, Бургас, Харманли, Хасково и Добрич.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини