От х:

Днес в x:

Прокуратурата прекрати проверката за фалшивата диплома на Иво Димов

Софийската районна прокуратура е прекратила проверката срещу бившия депутат от ГЕРБ Иво Димов, сега кмет на Димитровград, за представяне на фалшива диплома за висше образование. Мотивът за прекратяване на проверката е, че никой в парламента не се е сетил как копие от дипломата е попаднало в НС, съобщи Mediapool като се позова на говорителя на СРП Руси Алексиев.

Историята с фалшивата диплома излезе наяве, след като бившият кмет на Димитровград Стефан Димитров заяви в края на март 2012 г., че в кметството работят "нови калинки". Димитров поиска новият градоначалник и неговите заместници да си покажат дипломите за висше образование.

В. "168 часа" публикува журналистическо разследване по тази тема, а прокуратурата се сезира по публикацията. В материала се казва, че Иво Димов свикал пресконференция, на която показал на журналистите дипломата си и уточнил, че е бакалавър по маркетинг от Пловдивския университет. Похвалил се още, че успехът му бил "Много добър 5".

Първоначално проверката започна в районната прокуратура в Димитровград. Обвинителите установяват, че университетът в Пловдив не е издавал такава диплома. Материалите обаче се пращат на Софийската районна прокуратура по компетентност, защото в деловодството на парламента е намерено копие на дипломата на Димов.

Разследването в столицата обаче удря на камък, защото никой в Народното събрание не успял да си спомни как намереното копие е попаднало там и кой от чиновниците го е приел. Освен това прокуратурата не успява да открие и оригинала, няма и заверено копие на дипломата. Самият Иво Димов пък отрекъл при разпит в СРП да е представял фалшива диплома в парламента, както и да си е изкарвал такава. Пред прокурора в Димитровград пък, попитан защо е показвал документ за завършено висше образование пред журналисти, Иво Димов обяснил, че се е пошегувал.

СРП изтъква и друг мотив за прекратяване на проверката – Димов не е заемал постове, които изискват висше образование (за кмет няма такова изискване). "В Народното събрание ксерокопието е било приложено към анкетна карта с чисто информационен характер. В този случай използването на подобен фалшив документ би било укоримо от политически и морален характер, би могло да ангажира политическата сила, която човекът представлява, но не е състав на престъпление", коментира прокурор Руси Алексиев пред Mediapool.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини