От х:

Днес в x:

Общинарите гласуваха „за“ затварянето на кожното, Атанасова-с последната дума

Съветниците "обърнааха" гръб на кожния диспансер

Центърът за кожно-венерически заболявания в Хасково да бъде закрит. Това решиха на извънредна сесия днес общинските съветници. Предложението за прекратяване дейността на здравното заведение, внесено от председателя на местния парламент Иван Иванов, одобриха 27 от общинарите, трима гласуваха “въздържал се“, а деветимата съветници от ГЕРБ “против“.

Въпреки днешното решение, последната дума за стопиране работата на центъра ще има здравния министър Десислава Атанасова, напомни вносителят на докладната.

До крайното решение се стигна след като управителят на Центъра уведоми местния законодателен орган, че заради недостатъчното финансиране, липсата на персонал за изискуемия минимум и невъзможността за сключване на договор със Здравната каса за 2013 г., общинското лечебно заведение преустановява лечебната дейност за неопределен период. Диспансерът работи на загуба, която до септември, миналата година се изчислява на повече от 35 000 лв. Задълженията към доставчици са за близо 100 000лв., а към персонала -около 20 000 лв.

Да бъде изготвен кризисен план за запазването на специализираната лечебница, който да бъде представен в двумесечен срок, а освен това общината да отпусне безлихвен заем от 50 00 лв. на диспансера, предложи от името на съветниците на ГЕРБ Грета Иванова. Тя се мотивира, че кожно-венерическия център е единствения по рода си в областта и закриването му би довело до оголване на сферата. Освен това герберите се опасяват, че след ликвидирането на лечебницата хората няма да имат достъп до адекватно лечение.

„Ако продължим да трупаме дългове, ще закъсаме сериозно“, предупреди в отговор кметът на Хасково Георги Иванов.“ Може здравеопазването да е задължение на местната власт, но не и приоритет. Здравеопазването трябва да е приоритет на държавните управници“, каза още градоначалникът. Той уточни, че ако проблемното здравно заведение мине към МБАЛ, което е един от най-логичните и безболезнени изходи от кризата, ще се ангажира да съдейства за безвъзмездното предоставяне на помещение за това. „Нещата са много прости, госпожи и господа! Има пари-съществува, няма пари -не съществува. Капитализъм-за хубаво, или за лошо“, добави от трибуната още Георги Иванов.

Втората точка в заседанието днес- общината да кандидатства по схема за безвъзмездна финансова помощ „Зелена и безвъзмездна градска среда“ общинарите гласуваха единодушно. Така напрактика те дадоха „зелена светлина“ за осигуряването  средства, с които да бъде монтирано градско енергоспестяващо осветление, да бъдат озеленени паркове и площадки за игра.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини