От х:

Днес в x:

Путин даде руско гражданство на Жерар Депардийо

Жерар Депардийо като Разпутин

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се дава руско гражданство на френския актьор Жерар Депардийо.

Новината съобщи агенция Интерфакс, като се позова на съобщение на пресслужбата на Кремъл, предаде "Фокус". В документа се посочва, че съгласно руската конституция е било удовлетворено искането за предоставяне на гражданство на Жерар Ксавие Депардийо, роден през 1948 година във Франция.

В края на миналата година актьорът заплаши да се откаже от френския си паспорт и да вземе белгийско гражданство в знак на протест срещу плановете на правителството да увеличи от 2013 г. данъците за богатите французи. Френският Конституционен съд съобщи в края на декември обаче, че отменя 75-процентовата данъчна ставка върху доходите от над 1 милион евро годишно, която трябваше да влезе в сила.

Предоставянето на руско гражданство на Жерар Депардийо е свързано с огромния му принос за развитието на руската култура и кино, коментира по-късно говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс. „Депардийо е участвал в много големи кинопроекти. Известна е работата му по ролята на Распутин. Това е много смело и ново представяне на тази роля”, добави Песков. Филмът е сниман по инициатива на самия Депардийо, който от 15 години мечтаел да изиграе ролята на Григорий Разпутин. През 2000 г. той участва във филма на Владимир Меншов "Завистта на боговете".

През октомври 2007 г. Депардийо получава руския държавен орден "Петър Велики Първа степен"

Съвсем неотдавна - на 20 декември м.г., Владимир Путин беше запитан дали ще даде гражданство на французина, припомни БНТ. Руският президент подчерта тогава приятелските отношения с актьора и заяви, че ако поиска да стане гражданин на Русия, той веднага ще реши този въпрос. След това самият Депардийо каза, че е гражданин и Европа и може да поиска черногорско или руско гражданство.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин на свой ред изрази очакване Депардийо да постави началото на миграция на богати европейци в Русия.
„На Запад не познават добре особеностите на руската данъчна система. Когато научат повече, може да се очаква масова миграция на богати европейци в Русия”, написа той в своя микроблог в „Туитър”.

В Русия въвеждането на данък върху богатството е обсъждано нееднократно, но засега всички плащат поравно – 13% от доходите си.

Режисьорът Владимир Меншов, носител на награда „Оскар“, коментира, че руското гражданство на Депардийо не е кой знае какъв повод за радост. „Разбирам, че това е свързано с негови данъчни машинации. Дори вече да плаща данъците си в руската хазна, това не означава, че е станал патриот на Русия“, подчерта той, цитиран от руски агенции, на които се позова fakti.bg.

Преди дни председателят на Центъра за демографска политика (ЦДП) Искрен Веселинов пък предложи на Депардийо и милиардерът собственик на луксозната империя "Луи Вюитон" Бернар Арно да станат български граждани.
Не без ирония в писмо той им изброи редица "достойнства" на страната ни като дестинация за елитни емигранти.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини