От х:

Днес в x:

Лекарският съюз няма да подпише Националния рамков договор

Българският лекарски съюз не одобри предложения Национален рамков договор за 2013 г., съобщи председателят му д-р Цветан Райчинов. Решението да не бъде подписан НРД бе взето от делегатите на извънредния събор на БЛС, който се провежда в Пловдив. Организацията иска и оставката на министъра на финансите Симеон Дянков.

Против подписването на договора са гласували 224-ма, 27 са били "за", а 15 - "въздържал се", предадоха БТА и Дарик.
Мотивите за категоричното решение на лекарите ще бъдат съобщени пред медиите в събота.

На откриването в петък на 56-ия Извънреден събор на БЛС в Пловдив присъства здравният министър Десислава Атанасова. Тя бе на мнение, че договорът ще бъде подписан, и че "всички противоречия по договорния процес вече са изчистени след усилената работа на преговарящите от НЗОК и БЛС".
Съборът на лекарите ще продължи до неделя.

Преди дни председателят на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова коментира заплахите на лекарите, че няма да подпишат Националния рамков договор.
Надявам се колегите да проявят разум и това, за което те отговарят - алгоритмите на клиничните пътеки, по- доброто им разписване, така че да се махнат ненужните изследвания и да се подобри грижата за пациента, те да го свършат и да имаме рамков договор, както в досегашните три години, каза Дариткова.
По думите й бюджетът на НЗОК тази година е по-голям с около 76 милиона лева, "което ще позволи по-спокойно да се реализират дейностите във всичките нива на медицинското обслужване".

Делегатите на събора приеха декларация за серия от действия на финансовия министър Симеон Дянков. В нея се посочва, че Дянков многократно нарушава законите на страната, отклонявайки средства от здравните вноски на населението към държавния бюджет, които за последните три години формират цифра около 2 млрд. лева.

„Г-н Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа. Изкара виновни „алчните” лекари и фармацевтични компании, както и четиримата здравни министри. Освен, че е финансов министър, той е и вицепремиер с ресор здравеопазване, за което се сеща, само когато взема пари от НЗОК. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора. Считаме, че всичко гореизброено е достатъчно основание, за да освободите г-н Дянков от неговите постове”, завършва призивът на делегатите на Събора към министър-председателя Бойко Борисов.

БЛС прие и втора декларация. Тя е срещу практическото одържавяване на НЗОК и в нея се призовава премиерът на страната да предприеме необходимите управленски и нормативни действия за деполитизиране на НЗОК и нейното връщане към статута на истинска национално-обществена институция с компетентно, отговорно, диалогично и прозрачно управление.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини