От х:

Днес в x:

Защитиха 100 от мръсни ръце и безразборен секс

100 деца и възрастни бяха защитени от хепатит

100 роми от димитровградските квартали Изгрев Марийно и Вулкан бяха безплатно иминузирани от РЗИ срещу болестта на мръсните ръце, хепатит А и неговия по-тежък аналог-хепатит Б. Последният се предава най-вече по кръвен и полов път. Кампанията е част от българо-гръцки проект, който финансира здравното приобщаване на ромското население в бригадирския град.

20 деца до 3 годинки бяха ваксинирани срещу хепатит А, а 80 възрастни с комбинирана ваксина срещу А и Б. Днес община Димитровград, която е партньор по проекта, стартира имунизацията на още 100 деца пак от ромските махали.

В трите квартала населението е повсеместно неимунизирано и без личен лекар. Затова на ромската общност се предлагат безплатни гинекологични и педиатрични прегледи на жени и деца, уточняват от Регионалната здравна инспекция.

Най-същественото в проекта е безплатната ваксина срещу хепатит А, тъй като тя е само препоръчителна в българският имунизационен календар и желаещите да си я направят си я плащат. Хаврикс/Havrix/ върви по около 33 лв на игла. За качествена имунизация са необходими 2 игли, поставени през 6 месеца. Гарантират защита за 15-20 години, макар че според много български лекари, ефективно предпазва най-много 5 години.

Хепатит Б се поставя безплатно на бебета, но при условие, че са раждани в болница. Понеже много от ромите в Димитровград нямали и тази имунизация, на възрастните се прилага комбинираната ваксина Туинрикс/ Twinrix/, която иначе също се плаща в аптеките. Струва около 60 лв дозата, прави се на три игли.

В рамките на проекта е планирано и обучение, с цел  повишаване културата и познанията на ромите в сферата на здравеопазването.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини