От х:

Днес в x:

Казахстан си взема Байконур

Казахстан планира да си вземе Байконур. Както градът, така и комплексът са отдадени под аренда на Руската федерация. За това пише Tengrinews.kz, цитирайки изказване в парламента на шефа на космическата агенция на Казахстан Талгат Мусабаев.

Според неговите думи прекратяването на арендните взаимоотношения ще става поетапно, като първи етап ще касае пусковия комплекс на ракетата "Зенит". В момента се работи и по въпроса за премнаването под юрисдикцията на Казахстан на града Байконур, който е на територията на комплекса. 

Русия държи под аренда Байконур от 1994 год. Действащият договор за аренда изтича през 2050 год. Стойността му е около 115 милиона долара годишно. В момента Русия строи алтернативния космодрум "Восточний" в Амурска област (до затворения град Углегорск). Първото изстрелване на ракета оттам е планирано за 2015 год.

Град Байконур е административно-териториална единица на Казахстан. За срока на арендата той е със статус на град от Руската федерация. Населението му е над 70 хил., 37% от които са руски граждани, около 60% - граждани на Казахстан. Освен тях има 4 хил. руснаци, които са практически постоянно командировани в Байконур и работят по изстрелването на ракетите. От федералния бюджет на Русия в бюджета на града Байконур ежегодно влизат над милиард рубли.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини